Digitaal maatje voor verstandelijk beperkten in Limburg
Zorgorganisatie Maasveld in Limburg wil vaker de techniek inzetten om doelen en wensen van cliënten te realiseren. Cliënten van Maasveld - onderdeel van de Koraalgroep - kunnen sinds kort gebruikmaken van een vernieuwend hulpmiddel, genaamd Cl!ct. Het doel van Cl!ct is de zelfredzaamheid en normalisatie van de cliënten te bevorderen. Deze week zijn verschillende toepassingen te bekijken en uit te proberen tijdens de 'Week van de digitaliteit.'
Een van die toepassingen is dat in een woning de iPhone is inzet als 'digitaal maatje' voor autistische jongeren die op den duur zelfstandig willen leven. Bij locatie De Kelp in Landgraaf hebben vijf autistische jongeren een iPhone op zak. Dat is in korte tijd een zeer waardevolle aanvulling gebleken op de begeleiding die de jongeren krijgen. Het apparaat biedt structuur en veiligheid en is een uitstekend hulpmiddel bij het afbouwen van begeleiding.
Dagagenda
De iPhones zijn voorzien van een app, een soort agenda waarin de dagelijkse taken van elke individuele cliënt kunnen worden ingevoerd. Telkens wanneer de jongere in kwestie een handeling uit zijn dagprogramma moet uitvoeren, trilt of piept de iPhone. Heeft de jongere de taak uitgevoerd, dan vinkt hij deze af op het beeldscherm. Het grote voordeel is dat hier geen begeleider meer bij hoeft te zijn. Wel kan die op afstand controleren of de jongere zijn taken uitvoert. Met de speciaal ontwikkelde beheer-tool kan de begeleider zelfs in de gaten houden of de jongere zijn programma 'eerlijk' afwerkt.
Veiligheid
Naast structuur biedt het 'digitale maatje' ook veiligheid. Als de jongere in paniek raakt of hulp nodig heeft, kan hij op de help-knop drukken. Hij krijgt dan meteen een videoverbinding met de begeleider die op dat moment dienst heeft. Zo heeft de jongere altijd een vangnet, zonder dat er 24 uur per dag iemand in de buurt hoeft te zijn.
Camera's
In samenspraak met de jongeren zijn er camera's geplaatst bij De Kelp. In de gangen, maar bijvoorbeeld ook bij de voordeur. Dit biedt de mogelijkheid om de jongeren meer vrijheid te geven, zonder dat er een begeleider in de buurt is. Die begeleider kan wel rechtstreeks verbinding maken met de camera's en zo bijvoorbeeld beoordelen of de gast die zich heeft gemeld aan de voordeur naar binnen mag.
De iPhone is meer dan een gadget. Voor de jongeren van De Kelp is het een onderdeel geworden van hun behandeling. Het mooiste is nog dat het hier allerminst een opgedrongen maatregel betreft, maar dat de jongeren zelf maar al te graag aan de slag willen met hun iPhone.
Klik hier voor het programma van de Week van de Digitaliteit.