De gehandicaptenzorg verkent de mogelijkheden van AI en ChatGPT

Op donderdag 7 maart kwamen zo’n 120 communicatieprofessionals uit de gehandicaptenzorg bijeen in Utrecht voor een netwerkbijeenkomst georganiseerd door de VGN. Het thema van deze bijeenkomst was de toepassing van AI tools en ChatGPT. Experts Luke Andries en Eric Kalsbeek belichten de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en de impact hiervan op het werk van communicatieprofessionals. Tijdens de bijeenkomst deelden de aanwezigen hun ervaringen, en gingen ze praktisch aan de slag met tekst en beeld in twee verdiepende workshops.

Luke Andries en Eric Kalsbeek met dagvoorzitters Marjoleyn Vreugdenhill en Idman Nur.
Luke Andries en Eric Kalsbeek met dagvoorzitters Marjoleyn Vreugdenhill en Idman Nur.

Luke Andries ging in zijn presentatie dieper in op de vragen die leven rondom het gebruik van ChatGPT. Eric Kalsbeek liet de belangrijkste AI-tools voor het genereren van beeld zien en gaf de deelnemers handvatten om hiermee aan de slag te gaan. 

ChatGPT als inspiratiebron en naslagwerk

Voorafgaand aan de bijeenkomst werd een enquête uitgezet onder de deelnemers. Uit de resultaten bleek dat de helft van de communicatieprofessionals AI en ChatGPT regelmatig gebruikt in hun dagelijkse werk, terwijl de andere helft er slechts beperkte ervaring mee heeft of er helemaal niet bekend mee is. De enquête toonde aan dat de meerderheid van de communicatieprofessionals ChatGPT voornamelijk inzet als inspiratiebron, als hulpmiddel bij het schrijven en redigeren, voor sociale mediaberichten, en voor het vervangen van stockfoto's. 

Verdieping in AI en ChatGP

Luke behandelde onder andere de vraag wat nodig is om effectief met ChatGPT te kunnen werken en voor welke taken de AI-tool geschikt is. Om goed met ChatGPT aan de slag te kunnen, is het essentieel dat gebruikers begrijpen hoe de tool werkt. Luke deelde enthousiast zijn inzichten en voorbeelden, onder andere uit zijn eigen werk als communicatieprofessional in de publieke sector. Hij benadrukte dat het belangrijk is om ChatGPT te blijven zien als een hulpmiddel en om regie te houden over de resultaten, en er een persoonlijke touch aan toe te voegen.

Verkenningstocht van verleden naar toekomst

Hij vergeleek AI met de stoommachine, waarbij hij illustreerde hoe kunstmatige intelligentie nu, net als de stoommachine tijdens de Industriële Revolutie, het werk van mensen vergemakkelijkt. Kunstmatige intelligentie helpt nu om kennis en vaardigheden te delen, te verbeteren en slimmer te werken. Luke nam de deelnemers mee op een verkenningstocht van het verleden naar de toekomst, waarbij hij interessante mogelijkheden toonde op het gebied van tekst, muziek, beeld en video's. Hij illustreerde bijvoorbeeld hoe beeldprogramma's elk jaar aanzienlijk verbeterd worden door updates, waardoor beelden bijna niet meer van echt te onderscheiden zijn. 

In gesprek

Naast het benadrukken van de mogelijkheden van AI, werd er ook aandacht besteed aan wat nog niet mogelijk is of waar nog onduidelijkheid over bestaat. Vragen vanuit de deelnemers richtten zich voornamelijk op hoe om te gaan met beeld, privacy van cliënten, auteursrecht en praktische toepassingen.  
 

Gemiva deelt ervaringen
Gemiva deelt ervaringen
Deelnemers beantwoorden stellingen
Deelnemers beantwoorden stellingen

Delen van ervaringen en mogelijkheden 

Communicatieprofessionals van verschillende organisaties die als early adopters kunnen worden beschouwd, deelden hun ervaringen. Zo vertelden Gemiva en ’s Heeren Loo over hun inspanningen om collega’s te enthousiasmeren voor het gebruik van AI, ChatGPT en beeldcreatie, en hoe zij deze technologieën naar een hoger niveau tillen binnen hun organisaties. Het implementeren van protocollen, interpreteren van verslagen en betere voorspellingen van cijfers en data lijken veelbelovend voor de toekomst.

Ook kunnen mensen met een beperking profiteren van ChatGPT. ChatGPT is een handige online hulpmiddel dat kan helpen met dingen zoals brieven schrijven, plannen maken en leuke ideeën bedenken. Philadelphia heeft hierover een webinar ChatGPT gemaakt die te zien is op YouTube-kanaal van  Mo Online. Ook is het met ChatGPT gemakkelijk om ingewikkelde teksten en brieven gemakkelijk om te zetten in begrijpelijke taal.

Zelf aan de slag 

Tijdens de workshops "Train je promptvaardigheden" en "Beeld maken met AI" werden veel handige tips gedeeld en werden de deelnemers uitgedaagd met opdrachten om hun vaardigheden te verbeteren. De boodschap was: 'Ga aan de slag en experimenteer!' Een deel van onze creaties zijn hier in beeld te zien.
 

Deelnemers beantwoorden stellingen
Deelnemers beantwoorden stellingen
's Heeren Loo deelt ervaringen
's Heeren Loo deelt ervaringen
De makers van Mo Online van Philadelphia
De makers van Mo Online van Philadelphia
Aan de slag in workshops
Aan de slag in workshops
Aan de slag in workshops
Aan de slag in workshops
Aan de slag met beeld
Aan de slag met beeld

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Dianne van der Veen
Telefoonnummer
06-41284280
Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van