Corona vaccinatie najaar 2024

Vanaf 27 augustus is de publiekscampagne voor de Covid -19 vaccinatiecampagne gestart. De regionale GGD heeft u hier eerder over deze campagne geïnformeerd. Vanaf nu kunt u cliënten en zorgmedewerkers uitnodigen voor de coronaprik. De vaccinatieronde vindt plaats van 16 september tot en met 6 december 2024. Hieronder vindt u de benodigde informatie over het tijdschema, werkinstructies, standaardbrieven en formulieren.

Virus-preventie

Doelgroep vaccinatie 

De coronaprik is geadviseerd voor mensen van 60 jaar en ouder, mensen in de leeftijd van 18 tot en met 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik ontvangen, kinderen en volwassenen uit medische hoog-risicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis) en zorgmedewerkers die contact hebben met kwetsbare cliënten. Zie ‘RIVM COVID-19 Visual’ bij de toegevoegde documenten aan dit artikel voor de visual die kan worden gebruikt als informatieverstrekking over de COVID-19 vaccinatie. Daarnaast heeft het RIVM een toolkit ontwikkeld met communicatiemateriaal om diverse doelgroepen te informeren over de coronaprik te vinden via de website van het RIVM

Vaccinatie cliënten/bewoners

  • Vanaf 27 augustus: start versturen uitnodigingen naar cliënten/bewoners en zorgmedewerkers. 
  • Het informeren van cliënten/wettelijk vertegenwoordigers en toestemming vragen voor de vaccinatie
  • Vanaf 2 september wordt de bestelapplicatie van het RIVM opengesteld.
  • In de week van 2 september wordt de geüpdatete LCI-richtlijn actief.
  • 16 september: start van de najaarsronde.
  • 6 december: einde najaarsronde.

Toestemmingsformulier vernieuwd 

Op het vernieuwde toestemmingsformulier staat nu een optie om toestemming te vragen totdat deze wordt ingetrokken. Het advies vanuit Verenso blijft om jaarlijks de toestemming opnieuw te verifiëren en de toestemming vast te leggen in het patiëntendossier, ook als deze optie is aangevinkt.

Gelijktijdig vaccineren COVID-19 en griepprik 

Er is een logistieke mogelijkheid om de COVID-19 vaccinatie te combineren met de griepprik voor zorgorganisaties met medische dienst die zelf vaccineren. Zij kunnen desgewenst zelf contact opnemen met RIVM, per mail via support.lcc@rivm.nl of per telefoon 088-6898900, optie 1, bereikbaar tussen 8.30-17.00 uur. 

Aandachtspunten hierbij:

  • RIVM adviseert voor kwetsbare groepen om de Covid-19 vaccinatie niet uit te stellen tot het griepvaccin geleverd kan worden. Want hoe langer wordt gewacht met de COVID-19 vaccinatie, hoe groter de kans dat mensen toch al een corona infectie oplopen.  
  • Er moet bij gelijktijdig vaccineren wel voldaan kunnen worden aan de randvoorwaarden zoals het hebben van voldoende opslagcapaciteit.

Uitnodigen Zorgmedewerkers

  • Vanaf eind juli heeft de regionale GGD proactief contact opgenomen met zorgorganisaties zonder medische dienst waarmee in de najaarsronde 2023 contact is geweest, voor het inplannen van een vaccinatieafspraak voor zowel cliënten als zorgmedewerkers.
  • Zorgorganisaties met medische dienst kunnen met de regionale GGD contact opnemen voor oriëntatie of zorgmedewerkers op de eigen locatie door de GGD gevaccineerd kunnen worden.
    Let op: het is niet mogelijk zelf vaccinaties op te halen om eigen personeel te vaccineren. Dit omdat zorgorganisaties niet kunnen registreren in CORONIT. 
  • Vanaf vandaag kunnen werkgevers de zorgmedewerkers uitnodigen voor de coronaprik. Het formele criterium is ‘zorgmedewerkers met direct cliëntencontact’, maar u kunt ruim informeren en uitnodigen. Medewerkers maken zelf een afspraak en op de vaccinatielocatie wordt geen nadere selectietoets toegepast.
  • 16 september: eerste mogelijkheid om te vaccineren bij de GGD.

Documenten en formulieren vaccinatie COVID-19 cliënten/bewoners 2024

Documenten informeren en uitnodigen zorgmedewerkers 2024

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Milou van den Bemd
Telefoonnummer
Milou van den Bemd

Deze pagina is een onderdeel van