Check je werkstress
Dit is de slogan van de landelijke campagne tegen werkstress. Uit onderzoek blijkt dat 1 of de 8 werknemers last heeft van stress op het werk. Waarschuwingssignalen zoals slapeloosheid, aanhoudende hoofdpijn of oververmoeidheid worden vaak niet op tijd herkend. Langdurige blootstelling aan stress kan een medewerker ziek maken. Twaalf procent van de werknemers heeft last van een burn-out of zit er tegen aan. Daarmee dreigt werkstress de belangrijkste beroepsziekte te worden in Nederland. Wilt u weten welke activiteiten diverse sectoren ondernemen om werkdruk te voorkomen? Ga dan mee op reis en check de landschapskaart Werkstress & Werkplezier.
Meer werkplezier, minder stress
Het is een interactieve kaart met een overzicht van maatregelen en instrumenten die door de sociale partners, ondersteund door het CAOP, ontwikkeld zijn om werkstress te voorkomen en werkplezier te vergroten. De Gehandicaptenzorg maakt hier onderdeel vanuit. Zo zorgen er met elkaar voor dat werknemers gezond, competent en met plezier kunnen werken. Voor werkgevers van groot belang, want investeren in duurzame inzetbaarheid draagt bij aan een productieve en flexibele organisatie. En dat is hard nodig want werkstress veroorzaakt schade aan personen, familie en omgeving.
Ook het ministerie van SZW heeft een Toolkit ontwikkeld met o.a. een Koeskaart, een Werkdruk wegwijzer en een leidraad als handreiking voor een goed gesprek over werkstress. Deze instrumenten kunt u downloaden op de website www.checkjewerkstress.nl/werkstressweek. Hier kunt u ook uw eigen werkstress meten.