Terugblik zorgbrede bijeenkomsten ‘Van werkstress naar werkplezier’
110 vertegenwoordigers uit de zorg gingen op woensdag 16 en vrijdag 18 november met elkaar in gesprek over werkstress en werkplezier. De bijeenkomsten vonden plaats bij Dimence Groep in Deventer en GGZ Delfland in Delft. In vier uur tijd maakten de deelnemers op interactieve wijze kennis met instrumenten, methodes en praktijkvoorbeelden om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten.
De interesse voor en de betrokkenheid bij het thema was groot en dat bleek al snel tijdens de start van de bijeenkomst in een ronde langs de deelnemers. De één wilde vooral meer leren over de mogelijkheden om stress op de werkvloer aan te pakken, de ander wilde graag opgedane ervaringen met anderen delen. Eén ding hadden de deelnemers gemeenschappelijk: ieder wilde actief aan de slag binnen hun eigen organisatie en binnen de zorgbranche.
Keynote-spreker van de bijeenkomsten was Jac Christis, lector arbeidsorganiatie en –productiviteit aan de Hanzehogeschool Groningen. Christis adviseert om de oorzaak van een hoge werkdruk en werkstress niet bij individuele personen te leggen, maar op zoek te gaan naar middelen om de werkdruk te meten waardoor de feitelijke oorzaken achterhaald kunnen worden. Het door Christis ontwikkelde werkdrukinstrument kan daarbij helpen. Christis gaf aan dat er pas aan oplossingen gewerkt kan worden als bij medewerkers draagvlak bestaat over de oorzaken van werkdruk. Zijn presentatie vindt u hier.
Vervolgens werd het gesprek over werkstress en werkplezier verder gevoerd in twee decentrale ronde tafel-sessies. Deelnemers gingen in kleine groepjes zelf aan de slag, met met instrumenten zoals de werkdrukmeter van Christis en de Koerskaart. Ook stonden praktijkvoorbeelden centraal, bijvoorbeeld het project ‘Werken met plezier én goed presteren’ van GGZ Friesland, waardoor medewerkers zich verantwoordelijker voelden voor veranderingen binnen hun team en hun werkplezier verbeterden. Bovendien werd een filmpje van de aanpak van werkstress bij zorgorganisatie Amarant vertoond.
Aan het einde van de middagen werd teruggekeken op de verzamelde kennis en ervaring. In Deventer en Delft waren discussie aan het einde van de sessies nog in volle gang. De workshops smaakten naar meer. Een terugkerende constatering was dat het essentieel is om tijdens het werk regelmatiger stil te staan bij geluk en werkplezier.
Werkplezier in de zorgDe input tijdens deze bijeenkomsten wordt meegenomen naar de arbeidsmarktfondsen in de zorg, om te bepalen hoe zij in 2017 het best aandacht kunnen besteden aan werkstress en werkplezier. De middagen vonden plaats als onderdeel van de Week van de Werkstress, waaraan 160 organisaties deelnamen, waarvan 25 zorginstellingen. Meer informatie over de Week van de Werkstress vindt u op deze pagina.