Acteur, tuinman, supporter: Rob is veel meer dan alleen ‘bewoner’

Communiceren met bewoners met een ernstige meervoudige beperking kan lastig zijn. Maar ook als iemand niet kan praten, kun je achterhalen wat hij of zij leuk vindt. Kleinschalige woongroep FleuRoJa ging samen met bewoner Rob en zijn zus Annemarie het project Zeggenschap en Inclusie in. Inmiddels is Rob assistent-docent, tuinman en supporter. “Rob maakt echt deel uit van de samenleving.”

FleuRoJa is een wooninitiatief voor vijf mensen met een beperking, opgezet door ouders. Zeggenschap over het eigen leven is een belangrijk onderwerp in het huis. “We willen graag weten wat onze bewoners leuk vinden en vervolgens zorgen dat ze kunnen doen wat ze graag willen”, zegt Nathalie Schregardus, projectleider bij FleuRoJa. “We waren dan ook meteen enthousiast over het leernetwerk Zeggenschap en Inclusie voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. In overleg met zijn familie kozen we Rob als de persoon waarmee we het traject in wilden gaan.” Annemarie Bezemer, de zus van Rob: “Rob heeft een ernstige verstandelijke en lichamelijke beperking. Als hij niet gelukkig is, sluit hij zich helemaal af. Je kunt het aan zijn gezichtsuitdrukking zien als hij blij is en hij gaat stralen als hij veel aandacht krijgt. Die aandacht is belangrijk, anders raakt hij in zichzelf gekeerd.”

Visie

Het team van FleuRoJa ging in gesprek over zeggenschap. Wat is het en wat betekent het voor bewoners? Ze schreven ook een visie, die als rode draad voor het project diende. Sjaan Lindenberg, persoonlijk begeleider van Rob: “Vervolgens onderzochten we wat Rob echt leuk vindt. We wisten al dat hij graag met ballen, papier en kleuren speelt, maar wat is er nog meer? Samen met Annemarie en zijn ouders hebben we een levensloop gemaakt voor Rob, die precies weergeeft wie is hij. Uit de levensloop konden we twee rollen destilleren die precies bij hem passen: acteur en tuinman. Daar zijn we activiteiten bij gaan zoeken.”

Vrijwilliger en docent

FleuRoJa vond via de vacaturebank voor vrijwilligers een functie die paste bij de acteursrol. Space Station, belevingstheater voor mensen met een beperking, zocht een assistent-docent. Nathalie: “We hebben gesolliciteerd voor Rob en hij is aangenomen. Hij mag de docent assisteren tijdens de lessen, bijvoorbeeld door iets voor te doen. Voor zijn rol als tuinman hebben we een vereniging voor volkstuinen benaderd. Rob kan zelf geen tuin onderhouden, maar hij kan er wel ruiken, voelen en beleven. Het nichtje van Rob speelt korfbal en hij woont vaak haar wedstrijden bij. Dat vind hij erg leuk en hij krijgt er weer extra rollen bij: die van supporter én van oom. Tot slot is hij lid van de bibliotheek, want op zijn manier houdt hij erg van lezen. We zien nog veel meer kansen, we zitten vol ideeën.”

Midden in de maatschappij

Annemarie: “Het ging al heel goed met Rob bij FleuRoJa, maar nu gaat het nog beter. Ik vind het heel waardevol om te zien dat de visie waarmee FleuRoJa is gestart, werkelijkheid wordt. Onze ouders droomden ervan dat hun kinderen in een gewoon huis, in een gewone straat zouden wonen. Ik vind het mooi dat de medewerkers gewoon met Rob naar buiten gaan. Hij kan ook in de tuin van FleuRoJa werken, maar hij gaat juist de samenleving in.” Sjaan: “We willen met al onze bewoners op deze manier aan de slag, om te ontdekken wat zij écht leuk vinden. Niet denken ‘dat kan niet’, maar een oplossing zoeken die wél kan. Daar gaat het om.”

Voor meer informatie

Nathalie Schregardus, via e-mail nschregardus@arduin.nl

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Maartje van der Rijt
Telefoonnummer
06-13204365
Maartje van der Rijt