Aandacht voor energieverspilling op de werkvloer tijdens de campagneweek Zorg voor Energie 2024
De zorgsector gebruikt veel energie. Dat past niet bij de ambitie voor duurzame zorg. Daarom gaan ruim 180 zorgaanbieders uit heel Nederland op ruim 4.100 zorglocaties en met meer dan 480.000 zorgmedewerkers in de campagneweek Zorg voor Energie van 7 t/m 11 oktober aan de slag om energieverspilling tegen te gaan en kosten te besparen. Ook organisaties uit de gehandicaptenzorg doen mee.
Betrokkenheid van alle medewerkers is nodig
Techniek, gedrag en draagvlak zijn nodig voor de energietransitie. Zorgorganisaties werken al aan het verduurzamen van hun gebouwen en het verminderen van aardgasverbruik. Om écht verschil te kunnen maken is betrokkenheid van alle zorgmedewerkers van groot belang. Tijdens de campagneweek vragen zorgorganisaties hun medewerkers op een positieve en speelse manier te letten op het energieverbruik, met als bijkomend effect een lagere energierekening.
Organisaties in de gehandicaptenzorg doen ook mee. Zo is er bij 's Heeren Loo een energiechallange, waarbij ruim 500 woningen de strijd aangaan om energie te besparen.
Bespaartips voor op de werkvloer en thuis
De campagne zet medewerkers aan tot verduurzaming op de werkvloer en ook thuis. Het delen van kennis en ervaring over hoe eenvoudig bij te dragen, geeft al veel inzicht in groenere zorg. Dit gebeurt door middel van handige bespaartips, zoals terugdringen van koude tocht, kijken waar het licht uit kan en de warme kraan na gebruik gelijk dicht. Bewustwording speelt hierin een belangrijke rol.
Duurzaamheid en de gehandicaptenzorg
Ook in de gehandicaptenzorg is duurzaamheid een steeds belangrijker thema. Veel VGN-leden zijn intrinsiek gemotiveerd om te vergroenen, omdat een natuurlijker beheer van de leefomgeving niet alleen bijdraagt aan duurzaamheid en biodiversiteit, maar ook aan de gezondheid en het welbevinden van bewoners en medewerkers. Je leest hier meer over in de Markant-rubriek De Groene Gehandicaptenzorg.
De gehandicaptenzorg is bovendien onderdeel van de Green Deal duurzame zorg 3.0. Daarmee committeren we ons samen met andere zorgsectoren aan meer inzet om de zorg verder te verduurzamen. De vijf thema’s in de Green Deal zijn:
- Actievere inzet op gezondheidsbevordering
- Vergroten van kennis en bewustwording
- Verlagen van CO2-uitstoot, met als doel klimaatneutraal in 2050
- Verminderen van primair grondstoffengebruik, met als doel maximaal circulaire zorg in 2050
- Terugbrengen van de milieubelasting door medicatie(gebruik)
Om organisaties in de sector te ondersteunen en inspireren heeft de VGN de Toolkit Duurzaamheid gemaakt. De toolkit geeft zorgorganisaties concrete handvatten om aan de slag te gaan. In de toolkit staat informatie over duurzaamheid in de zorg, met handige websites en hulpmiddelen. Het bevat inspirerende voorbeelden uit de sector en informatie over wetgeving.
Over de campagne Zorg voor Energie
Deze campagne Zorg voor Energie is een initiatief van Milieu Platform Zorgsector (MPZ), samen met het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg en de zorgbranches ActiZ, de Nederlandse ggz, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra.
‘Ons doel is dat alle zorgbestuurders en managers weten wat hun grootste impact op duurzaamheid is en wat de bijbehorende verduurzamingsmaatregelen zijn. Zorgmedewerkers kunnen aanvullend op de werkvloer veel bijdragen. We maken hen daar graag bewust van.’