Elver Zorgtech ‘22: Zorgtechnologie ondersteunend in krappe arbeidsmarkt
Op 11 en 12 oktober zijn de medewerkers van Elver ondergedompeld in Zorgtechnologie. Tijdens Zorgtech ‘22 konden ze kennismaken met allerlei technologische snufjes die in de zorg gebruikt kunnen worden. Een bijzonder ontvangst door robot Pepper kon niet ontbreken.
Technologie combineren met zorg is niet meer de toekomst maar de huidige realiteit. Steeds meer technologie is beschikbaar om de zorg voor bewoners en deelnemers te verbeteren en de medewerkers te ontlasten. Iets wat met de huidige krappe arbeidsmarkt een welkome aanvulling is. Zo werd tijdens één van de workshops uitleg gegeven over een nieuw systeem voor Zorgdomotica dat in de nieuwbouw in Arnhem in gebruik is genomen. Met dit nieuwe systeem krijgen bewoners meer eigen regie en een beter veiligheidsgevoel gedurende de dag en nacht. Per bewoner wordt samen met de begeleider, verwant en orthopedagoog bekeken wat de zorgvraag is en welke technologie daar het beste bij past. Daarnaast biedt het medewerkers ook ondersteuning. Zo kan bijvoorbeeld met behulp van een sensor ingeschat worden of op bepaalde momenten extra ondersteuning wel of niet wenselijk is.
Slimme Incontinentie
Ook werden collega’s enthousiast gemaakt voor Slimme Incontinentie, een hulpmiddel dat zorgmedewerkers echt kan ontlasten in hun dagelijkse werk. Want hoe vaak komt het voor dat je of te vroeg bent tijdens het verdrogen of het eigenlijk al eerder had moeten gebeuren. Met een clip die bevestigd is op het incontinentiemateriaal en gekoppeld is met een app kan goed in de gaten worden gehouden wanneer verdroogd moet worden. De Slimme Incontinentie levert de bewoner of deelnemer meer comfort op en ontlast de medewerkers in de dagelijkse zorg. Het geeft minder werk in het verschonen, beddengoed verwisselen en daardoor is er meer tijd voor goede zorg.
Lekker Slapen
Tijdens de workshop Lekker Slapen werd duidelijk gemaakt wat het belang van een goede nachtrust is en welk effect dat op mensen heeft. Maar ook wat slaaphygiëne is en hoe je die kunt verbeteren. Door het inzetten van de MotionWatch of de Emfit en camera wordt ‘s nachts informatie over het slaapgedrag van de bewoner verzameld. Deze informatie wordt geanalyseerd en omgezet in bruikbare tips en handvatten om de slaap te verbeteren. Er zijn inmiddels al goede resultaten behaald met dit technologisch hulpmiddel. Met Lekker Slapen heeft Elver deelgenomen aan de Innovatie Impuls Gehandicaptenzorg, een samenwerkingsverband geïnitieerd door het minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).
Virtual Reality
Natuurlijk konden de collega’s ook kennis maken met VR. Virtual Reality kan als krachtig hulpmiddel ingezet worden bij bewoners en deelnemers met stress, angst, somberheid en pijn. Bijvoorbeeld de VRelax, wat een wetenschappelijk gevalideerde Virtual Reality app is die als hulpmiddel gebruikt wordt voor mensen met spanningsklachten. Gebruikers worden meegenomen naar prachtige en levensechte natuurwerelden, waardoor prikkels langzaam naar de achtergrond verdwijnen en gebruikers makkelijker kunnen ontspannen. Een VR bril nam de medewerkers mee naar inspanning. Van een potje tennis, een ritje in een achtbaan of duiken in de zee, alles is mogelijk.
Belangrijk om te innoveren
Er is op deze twee dagen nog veel meer informatie gedeeld. De truck van TZA (Technologie & Zorg Academie Achterhoek), die vol technologische hulpmiddelen zit, kon op deze dagen niet ontbreken en ook Mijn Eigen Plan (Digitale informatie op maat voor mensen met een beperking) maakte medewerkers enthousiast. Elver vindt het belangrijk om te blijven innoveren. Naast dat het kan bijdragen aan een gelukkig bestaan van bewoners en deelnemers kan het ook het werk voor medewerkers leuker en gemakkelijker maken.