Consultaties in tijden van corona: juist nu!
Als begeleiders vastlopen in de ondersteuning van een cliënt met ernstig probleemgedrag, dan is het belangrijk om er iemand van buiten bij te betrekken. Maar hoe doe je dat in tijdens van corona? CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) past zijn werkwijze aan, maar gaat door. Juist nu!
Consultaties gaan door, maar anders
Hoeveel variaties op de titel van het boek van Garcia Marquez’ klassieker zijn er de afgelopen dagen wel niet langs gekomen in de media? Te veel! Want de aanleiding voor alle stukken waar deze titels boven staan, is ernstig.
Dat is voor deze blogpost niet anders. Consultaties en meerzorg van CCE gaan zo veel mogelijk door in tijden van corona, maar anders dan gebruikelijk. Samen met zorgprofessionals zoeken we naar alternatieve methodes en creatieve oplossingen die werken. Want juist nu is het belangrijker dan ooit om te voorkomen dat cliënten en betrokken professionals vastlopen met ernstig probleemgedrag.
Werken vanuit huis, ter bescherming
Nadat eerst de collega’s in Brabant al van huis uit gingen werken, is dit momenteel de realiteit van alle medewerkers van CCE, inclusief de consulenten en casemanagers. Het is een dubbel gevoel. Door vanuit huis te werken beschermen we de kwetsbare cliënten. Echter, juist voor deze cliënten is het extra belangrijk dat onze consultaties waar mogelijk tóch door gaan. Het zal niemand verbazen als ik zeg dat het nog wel even zoeken zal zijn, de komende tijd.
Maar de eerste dagen van werken in de nieuwe realiteit stemmen voorzichtig positief. Zorgprofessionals weten ons te vinden om telefonisch te sparren, bijvoorbeeld over probleemgedrag in relatie tot de corona-maatregelen. En veel consultaties lopen gelukkig ook door. Daarbij vanzelfsprekend rekening houdend met de beperkingen die het virus ons oplegt, en dus met een andere aanpak.
Observaties met GoPro camera
Hoe die andere aanpak eruit ziet? Dat bepalen we samen met de professionals in de instellingen. Laat ik als voorbeeld een nieuwe insteek voor observaties noemen. Observaties maken regelmatig onderdeel uit van consultaties. Vaak komt de CCE-consulent dan live meekijken op de werkvloer. In plaats daarvan wordt nu veelvuldig gebruik gemaakt van videobeelden.
In één van onze consultaties in de gehandicaptenzorg draagt de begeleider nu bijvoorbeeld op enkele momenten van de dag een GoPro-camera op de borst. Op die manier blijft het mogelijk om mee te kijken, ook in situaties waarbij we niet op locatie zijn. Heel belangrijk, want zo kunnen we als betrokkenen bij de cliënt, toch samen situaties analysen, reflecteren en kansen zien. Ook kan een team op deze wijze coaching ontvangen van een CCE-consulent. Natuurlijk doen we dit alles met inachtneming van privacy-regelgeving en via beveiligde verbindingen.
Het wegvallen van de dagbesteding
Maar niet elk overleg is privacygevoelig en daarom vinden zorgprofessionals en CCE elkaar dezer dagen ook als vanouds telefonisch, of online via WhatsApp en andere platforms. Bijvoorbeeld over een thema dat heel actueel is: het wegvallen van de dagbesteding. In veel instellingen is de dagbesteding de afgelopen dagen opgeschort en blijven bewoners op de groep.
Wacht niet tot een situatie vastloopt!
Een telefoontje kan al helpen
Dat kan invloed hebben op het ontstaan of toenemen van probleemgedrag. De vraag die centraal staat is natuurlijk wat er binnen de beperkingen van de huidige situatie nog wél mogelijk is. Mijn collega’s en ik denken daarover graag mee. Waarbij we je op het hart willen drukken niet te wachten tot een situatie volledig vast loopt. Integendeel!
Ben je een zorgprofessional met behoefte aan een frisse blik van buiten als het gaat om omgaan met probleemgedrag? Bel ons dan gewoon! Vaak krijg je direct een coördinator aan de lijn, of je wordt dezelfde dag nog terug gebeld. Zo’n telefoontje om samen te sparren betekent niet automatisch dat er een consultatietraject opgestart wordt. In een aantal gevallen biedt een gesprek al voldoende aanknopingspunten voor professionals om zelf een volgende stap te kunnen zetten.
Video over social distancing
Ook via onze website bieden we verschillende inzichten rondom het omgaan met probleemgedrag. Ik begrijp dat het in de huidige hectiek lastig is om de tijd te vinden om de kennisproducten op de website uitgebreid door te nemen. Maar zoek eens op een specifiek thema dat je bezig houdt, en laat je zelf en je collega’s een kwartier lang inspireren. Bijvoorbeeld door deze video over dynamiek binnen het team. Binnenkort plaatsen we ook korte video’s die ingaan op probleemgedrag in relatie tot het coronavirus: van social distancing tot het dragen van beschermende kleding. We zijn druk bezig met de voorbereiding daarvan.
Onze waardering voor medewerkers in de gehandicaptenzorg
Ons werk gaat dus door, net als dat van alle medewerkers in de zorg. Namens alle CCE-collega’s, consulenten en casemanagers wil ik onze waardering en respect overbrengen voor de wijze waarop jullie, in al die zorginstellingen, onder zware omstandigheden aan de slag zijn. We willen jullie daarbij graag ondersteunen. Er is ontzettend veel kennis, creativiteit en gedrevenheid binnen onze sector. Laten we die energie bundelen en zo elkaar inspireren in deze moeilijke periode. Op die manier zijn en blijven CCE-consultaties in tijden van corona, precies wat ze altijd zijn: een gezamenlijke zoektocht naar nieuw perspectief voor mensen in de meest kwetsbare posities.
Informatie
VSpeciale vdeo's van CCE over gehandicatenzorg en corona kunt u hier bekijken.
Jeroen Housmans is programmaleider Gehandicaptenzorg en Meerzorg bij Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE). CCE is partner van zorgprofessionals als het gaat om expertise over ernstig probleemgedrag bij mensen die langdurig professionele zorg en ondersteuning nodig hebben.