Adri Vermeer leerde orthopedagogen, psychologen en artsen om zelf onderzoek te doen

Adri Vermeer (1936 – 2023) leerde beroepsbeoefenaren van diverse pluimage in de gehandicaptenzorg hoe je zelf wetenschappelijk onderzoek kunt doen. De masterclass die hij ontwikkelde voor ’s Heeren Loo en de VGN bleek een succesformule, schrijft mededocent Joop Hoekman.

Adri Vermeer overleden

1936 – 2023

Onlangs overleed Adri Vermeer. Hij werd 86 jaar.

Masterclass Wetenschappelijk Onderzoek Gehandicaptenzorg

Ik ontmoette Adri voor het eerst toen ik als gastdocent optrad bij de Masterclass Wetenschappelijk Onderzoek in de Gehandicaptenzorg. Wat ik niet wist, was dat dat een verkapte sollicitatie was. Het jaar daarna was ik naast Adri hoofddocent.

Succesformule

Adri bracht het doen van onderzoek naar de praktijk. Hij leerde pedagogen, psychologen, artsen, fysiotherapeuten en nog veel andere beroepsgroepen in die masterclass dat je heel goed zelf onderzoek kunt doen in je eigen werkveld. En niet alleen dat je dat kon doen, maar ook hoe. Hij had de masterclass ontwikkeld bij ’s Heeren Loo. Na enkele jaargangen nam de VGN het over en stond de opleiding open voor de gehele gehandicaptensector. Hij was zelf een inspirerend docent, maar nodigde ook allerlei gastdocenten uit. Daardoor kwamen deelnemers in aanraking met allerlei onderwerpen uit het onderzoeksveld en ook met een veelheid aan onderzoeksmethodes. In combinatie met het zelf ontwikkelen van een onderzoeksplan door de deelnemers, kun je dat gerust een succesformule noemen.

Voortgang masterclass

Adri en ik hebben samen een masterclass-editie geleid. Daarna nam hij afscheid en hebben Sabina Kef en ik jarenlang de masterclass voortgezet. En de masterclass gaat nu verder met Sabina en Mariët van der Molen. Adri heeft dus iets in gang gezet dat nog steeds heel succesvol is.

Sportief was hij

Bij de voorbereiding van onze gezamenlijke masterclass-editie ben ik een paar keer bij hem thuis geweest. Hij woonde heel landelijk in een moderne bungalow aan een riviertje. Naast zijn huis stond een apart bijgebouwtje met daarin zijn werkkamer. Van daaruit had je een prachtig uitzicht over water en weiland. En daar stond zijn racefiets. Want sportief was hij, je herkende daarin de oud-docent lichamelijke opvoeding.

Bewegingswetenschap en orthopedagogiek

Zo startte zijn carrière. En hij bracht het tot hoogleraar bewegingswetenschap en daarna orthopedagogiek in Utrecht. Zijn belangstelling voor beweging en fitheid zie je terug in zijn CV op zijn website: daar vermeldde hij ook zijn gewicht. Die interesse verbreedde zich tot het gehele veld van de orthopedagogiek. Hij publiceerde over allerlei onderwerpen en deed onderzoek met allerlei methodologieën.

Nederlandse stagiaires naar Zuid-Afrika

Ook internationaal was hij actief. Hij begeleidde tientallen promoties, waaronder in Duitsland, Zwitserland, Israël en Zuid-Afrika. In dat laatste land was hij intensief betrokken bij projecten om gehandicaptenzorg op het platteland te ontwikkelen. Hij begeleidde die projecten met onderzoek en publiceerde daar meerdere boeken over. Ook haalde hij Nederlandse stagiaires naar Zuid-Afrika om daar kennis en ervaring op te doen. Dat leidde dan steevast tot een artikel in een van de bundels die hij publiceerde.

Zijn brede belangstelling blijkt ook uit een boek over de edelsmid Lantman dat hij publiceerde. Een paar jaar geleden verscheen een autobiografie.

Uit de ivoren toren naar de alledaagse zorgpraktijk

Als docent was hij charmant, attent en zorgvuldig. Hij legde de lat echter ook hoog en was soms nogal streng, of hard in zijn oordeel. Maar het afdalen uit de ivoren toren van universitair onderzoek naar de alledaagse zorgpraktijk stond bij hem voorop. Dat hij op deze manier praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek heeft vormgegeven is een grote verdienste. Daardoor hebben vele tientallen deelnemers onderzoek kunnen uitvoeren binnen hun eigen instellingen en de resultaten daarvan hebben de kwaliteit van de zorg zeker verbeterd.

Informatie

  • Joop Hoekman was van 2009 tot 2022 hoofddocent van de VGN Masterclass Wetenschappelijk Onderzoek.
  • In zijn autobiografie deed Adri Vermeer een boekje open over zijn ontwikkeling van gymleraar tot hoogleraar en over zijn gereformeerde jeugd.
  • Binnenkort gaat een nieuwe editie van de VGN Masterclass Wetenschappelijk Onderzoek van start, waarvoor mensen zich nu kunnen inschrijven.

Deze pagina is een onderdeel van