Zag je 't maar: 'Voor deze doelgroep bestaat geen gebruiksaanwijziging'

Maar liefst twee jaar lang hebben de makers van de documentaire Zag je het maar de tijd genomen om te filmen. Plaats van handeling: Sirius, een vrijwillig behandelhuis van ’s Heeren Loo Zorggroep voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblematiek in Zwijndrecht. 

‘Heel veel van mijn werkuren zijn opgenomen en later gemonteerd’, vertelt begeleidster Lisanne Meijer: ‘Dat heeft geleid tot een film die in vijftig minuten kleine maar belangrijke veranderingen registreert in het leven van de jongeren.’
De regisseurs Diederick Helder en Rick Kluskens werken zelf parttime in de gehandicaptensector. En ze zijn filmmakers. De documentaire is hun eindexamenopdracht voor de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Diederick: ‘We zijn heel blij met de medewerking van de begeleiders en de jongeren van Sirius. Zo lang een camera in je huis, dat moet je toch maar aandurven.’ Het filmbudget is gefinancierd via Cinecrowd, met onder meer bijdragen uit de gehandicaptensector en omroep Human.

Levensecht

Hoofdrolspeelster Lisanne is heel tevreden over het eindproduct, dat op 26 januari door omroep Human werd uitgezonden op NPO2. De documentaire is helemaal levensecht, vindt ze. Diederick Helder: ‘Bij de opnamen hebben we gewoon Lisanne’s agenda gevolgd. Soms vroegen we of ze bepaalde dingen met de jongeren wilde bespreken. Wij wisten nooit hoe de scènes zouden aflopen. Je ziet hoe hard Lisanne werkt en hoeveel energie ze geeft. Enkele jongeren gaan met heel kleine stapjes vooruit. In de film zijn dat Johnny en Meron.

Mensenwerk

Maar op de altijd boze en negatieve Andrew lijkt ze geen vat te krijgen. Het is alsof ze zich soms geen raad weet met hem. Lisanne: ‘Voor deze doelgroep bestaat geen gebruiksaanwijzing. We werken bij Sirius competentie- en oplossingsgericht en gaan uit van hun mogelijkheden. Ik probeer rationeel te handelen, maar voel soms ook wel twijfel over hoe ik op de jongeren reageer. Wat je in de film ziet, is inmiddels wat gedateerd. De opnamen zijn twee jaar geleden gemaakt. De montage en afwerking hebben veel tijd gekost. Nu ik mezelf terugzie, merk ik dat ik gegroeid ben in mijn werk. Die twijfel van toen heb ik niet meer zo. Ik probeer nieuwe dingen, mislukt het dan probeer ik iets anders. Het blijft mensenwerk, van mij en van de jongeren.’

De documentaire Zag je het maar van omroep Human is tot 25 februari 2016  te zien op npo.nl/uitzending-gemist.

Diederick Helder bereidt een nieuwe film voor over de invloed van agressie op de relatie tussen begeleider en cliënt in de gehandicaptenzorg.

Deze pagina is een onderdeel van