Gewoon inclusief in de Efteling

Hoe inclusief is Nederland? Dat onderzoeken we in de nieuwe rubriek van Markant ‘Gewoon inclusief’. We gaan daarvoor naar plekken in ons land die niet speciaal zijn ingericht voor mensen met een beperking. We kijken of deze plekken toch geschikt zijn voor deze doelgroep. We reisden af naar Kaatsheuvel voor een bezoek aan de Efteling.

Efteling

Hoe toegankelijk is het attractiepark?

In de Efteling is iedereen welkom. Er is een speciale werkgroep die zich bezighoudt met toegankelijkheid en die werkt samen met onder andere Bartiméus, GGMD voor Doven en Slechthorenden, de Nederlandse Vereniging voor Autisme en de Stichting Downsyndroom. Hoe toegankelijk is het attractiepark op een gewone dag? Om daar een indruk van te krijgen, reis ik samen met collega en ervaringsdeskundige Caron Landzaat naar Kaatsheuvel.

Een app en een papieren plattegrond

Voor mensen met een beperking is er een faciliteitenkaart, maar daar maken wij geen gebruik van. Na aankomst downloaden we wel onmiddellijk de app, want we willen graag weten waar we zo snel mogelijk iets kunnen eten. Een paar minuten later zitten we achter een patatje met een loempia in Frau Boltes Küche. In de app zien we hoe lang het lopen is naar de attracties die op ons wensenlijstje staan. Caron merkt op dat er ook een papieren plattegrond beschikbaar is. Handig voor mensen die minder digivaardig zijn, of geen smartphone hebben.

In alle rust instappen

Helaas is de Droomvlucht tijdelijk gesloten. Deze attractie kunnen mensen met een lichamelijke beperking meebeleven dankzij virtual reality – het filmpje op YouTube is spectaculair. Symbolica is wel open, een betoverd paleis waar je zittend in een wagentje op audiëntie gaat bij de koning. Er komt net een vrouw in een rolstoel naar buiten, met haar gezin. Ze heet Daniëlle van Houwelinge en is erg enthousiast. Niet alleen vanwege de attractie zelf, maar vooral omdat ze in alle rust kon instappen via het speciale station, links van de uitgang.

Efteling
Familie van Houwelinge in de Efteling en de populaire attrachtie Baron 1898

Zelf kunnen beslissen

We lopen erheen en biechten op dat we weliswaar geen lichamelijke beperking hebben, maar dat we dit ook willen meemaken. Het wordt ons vriendelijk toegestaan. Aan het einde van de rit merkt Caron op dat ons wagentje niet stopt voor de balie waar je souvenirs kunt kopen, maar pas erna. Is dat erg, vraag ik hem. Ja natuurlijk, legt hij uit, want daar kun je ook de foto kopen die in de attractie van je is gemaakt. Als je niet zelf mag beslissen of je dat wilt, dan is dat niet oké. Gelukkig worden we nadat we zijn uitgestapt vanzelf naar een deur geleid die ons naar die verkoopbalie brengt.

Speeltuin voor iedereen

Na Symbolica staat Nest! op ons programma, een ‘speeltuin voor iedereen’, waar de Efteling erg trots op is. Helaas zijn daar vandaag weinig bezoekers, misschien omdat het winter is? Geholpen door de app gaan we snel verder. We bezoeken allerlei attracties en plaatsen de Efteling op onze ranglijst van favoriete pretparken boven Disneyland Parijs. Totdat Carons smartphone trilt. 10.000 stappen, genoeg voor vandaag.

Onze conclusie:

+ handige app

+ toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel

+ vriendelijke bejegening

- ingang voor mensen in een rolstoel soms saaier

Dit artikel komt uit het februarinummer van 2023 van Markant, het tijdschrift van de VGN. In dit nummer kun je ook  een artikel lezen over het Joyce-House in Wolvega waar ouders op de loonlijst staan.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Johan de Koning
Telefoonnummer
06-53358421