Duoleren bij Abrona: een oplossingsrichting voor minder PNIL en betere zorg
In de gehandicaptenzorg is het vinden van gekwalificeerd personeel een voortdurende uitdaging. Om deze uitdaging aan te pakken, startte begin 2024 het project ‘Duoleren’ bij Abrona. Dit initiatief richt zich op het werven en opleiden van zij-instromers in de gehandicaptenzorg door hen als duo te laten samenwerken en leren. Het doel is om de instroom te vergroten zonder extra belasting voor het huidige personeel.
Duoleren: efficiënt en ondersteunend
Sela van der Kooij, Adviseur Leren en Ontwikkelen, legt uit wat de primaire aanleiding voor dit project was: het hoge aantal personeel niet in loondienst (PNIL) en het tekort aan bekwaam personeel. ‘We moesten iets anders doen’, aldus Sela. Het idee was om zij-instromers te koppelen in duo's zodat ze gezamenlijk één formatieplaats zouden bezetten. Dit zou betekenen dat ze samen instromen en één PNIL'er kunnen vervangen, wat zowel efficiënt als ondersteunend is voor het bestaande team.
’Een zij-instromer heeft aandacht en (begeleidings)tijd nodig, om het vak goed aan te leren. Dit geeft extra werkdruk aan de vaste medewerkers. Maar de zij-instromers die als duo starten, doen het werk samen en kunnen altijd rekenen op ondersteuning van hun duopartner. Dit is minder belastend voor het team.’
Focus op complexe zorg
De initiële focus van het duoleren ligt op de complexe ondersteuning, waar de grootste behoefte en groeipotentieel ligt. Esther Spaltman, manager op een zorglocatie, benadrukt de waarde van deze aanpak: ‘Het is ingewikkeld om voldoende personeel voor complexe doelgroepen te vinden. Door duoleren kunnen we meer (vak)volwassen mensen aantrekken, wat belangrijk is voor onze cliënten.’
Werving en leertraject: kwaliteit staat voorop
De werving van zij-instromers met het duolerenconcept is recent gestart. Esther benadrukt dat het niet alleen om instroom gaat, maar ook om de kwaliteit van het personeel: 'We zoeken mensen die authentiek zijn, levenservaring hebben en een sterke persoonlijkheid hebben. Dit is essentieel voor onze cliënten.’
Duoleerders werken op basis van een leer/-arbeidsovereenkomst en worden de eerste drie maanden boventallig geroosterd met anderhalf uur begeleiding per week. Na het eerste jaar worden de duo's ontkoppeld en bespreken ze met de organisatie of ze hun individuele leertraject voortzetten op de locatie waar ze zijn gestart, of elders binnen Abrona.
Veelbelovende stap richting duurzame oplossing personeelstekort
De eerste evaluatie van het project heeft inmiddels plaats gevonden. De instroom van kandidaten ligt nog te laag, maar het project wordt op de betrokken locaties en bij de duo-kandidaten positief ontvangen. Er komen gesprekken met teamleiders om meer plekken vrij te spelen voor duo’s, er wordt een zwengel gegeven aan de werving en er komt een “duoklapper”, een handleiding met extra handvatten voor de duo’s en teams.
Sjors Harkema, Coördinerend Begeleider, voegt toe dat dit initiatief bij zijn collega’s/ op zijn locatie bijdraagt aan werkplezier en teamcohesie: ’Een vast team en investeren in elkaar zorgt voor meer werkplezier. Het helpt dat onze organisatie dit initiatief volledig ondersteunt.’
Het duoleringsproject binnen Abrona is een veelbelovende stap richting duurzame oplossingen voor personeelstekorten in de zorg. Zij-instromers in duo's laten werken, vermindert de werkdruk en verbetert de kwaliteit van zorg. Dit initiatief wordt met enthousiasme ontvangen en biedt een solide basis voor de toekomst van de zorg bij Abrona. 'Wachten is geen optie, dus we gaan het gewoon doen', aldus Sela.
Meer leren over duoleren via webinar op 22 oktober
Op 22 oktober 2024 organiseert de VGN een webinar over dit onderwerp. Abrona-medewerkers zullen hun ervaringen met duoleren delen en ook is er ruimte voor vragen. De bijeenkomst is met name interessant voor HR(D)-adviseurs. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.