Begrijpelijke informatie over Rusland en Oekraïne: tips
Ook veel mensen met een (verstandelijke) beperking hebben vragen over de gevechten in Oekraïne en maken zich zorgen. Hoe ga je hierover in gesprek als begeleider of naaste? En waar vind je handige informatie? Op deze pagina verzamelen we een aantal tips.
Waar vind je begrijpelijke informatie?
Als er oorlog is tussen Rusland en Oekraïne, is Nederland dan ook in gevaar? Over deze vraag maakte het Jeugdjournaal een item. Ook op de website van Steffie staat daarover een artikel. Daarin staat dat het nu geen oorlog is in Nederland. Beide bronnen gebruiken toegankelijke, begrijpelijke informatie.
Wat is er nu aan de hand in Rusland en Oekraïne? Het laatste nieuws is uiteraard via verschillende bronnen te volgen. Niet alle informatie is even gemakkelijk of duidelijk. Een bron die in redelijk begrijpelijke taal communiceert over de actualiteiten (met uitleg erbij) is het Instagram account NOSStories. Door naar rechts te swipen (als je op je telefoon zit) of rechts te klikken (als je op een laptop zit), kan je door het nieuws bladeren vanaf het begin van het conflict tot nu.
Waarom is Rusland de oorlog begonnen en wat doet Nederland om de Oekraïners te helpen? NOS Nieuws van de Week maakte daarover een uitzending in begrijpelijke taal. Ook NOSop3 heeft een uitlegvideo gemaakt. Deze video duurt ruim tien minuten en geeft achtergrondinformatie en context.
Hoe weet je wat echt is?
Er gaat op dit moment ook nieuws rond dat niet echt is. Hoe herken je wat echt is en wat niet? Daarover kan je meer lezen via isdatechtzo.nl. Ook Steffie maakte een pagina met uitleg over wat nepnieuws is en hoe je het kan herkennen.
Hoe praat je erover?
Het NRC schreef een artikel over hoe je met jongeren of kinderen in gesprek kan gaan over het conflict. In dit stuk geeft Esther van Beekhoven, pedagoog bij het Nederlands Jeugdinstituut, een aantal handvatten zoals: wees feitelijk en eerlijk, check of er angst is en stel vragen. Hoewel dit artikel niet specifiek is geschreven met mensen met een (verstandelijke) beperking in gedachten, kunnen de tips ook bruikbaar zijn binnen de gehandicaptenzorg.
Het Kennisplein Gehandicaptensector heeft de gesprekstool 'Wat is er?'. Dit is een praktische tool om als begeleider stap voor stap in gesprek te gaan met een cliënt die ergens mee zit of stress ervaart.
Ook kun je kijken bij materiaal voor docenten, zoals op goedemorgenopschool.nl waar je proefmateriaal over de situatie in Oekraïne kunt vinden. En op de website van de educatieve instelling Prodemos vind je werkvormen die van pas kunnen komen in gesprekken met je cliënten.
De organisatie Isaac-NF heeft een aantal handige kaarten met pictogrammen op een rijtje gezet die je kunt gebruiken.
Meehelpen
We willen dit artikel blijven bijwerken met actuele, begrijpelijke informatie en tips. Het liefst met communicatiemiddelen die ondersteund worden met beeld en ook voor mensen met verstandelijke beperkingen goed te volgen zijn. Zijn er binnen jouw eigen (zorg)organisatie communicatiemiddelen in begrijpelijke taal ontwikkeld of heb je een andere tip? Mail dan naar jmeijs@vgn.nl.