Zomertijd
Zondag 30 maart 2025 ging de zomertijd in. Met de zomertijd is de klok een uur vooruit gegaan. Van 2 uur ’s nachts naar 3 uur ’s nachts om precies te zijn. Moet een werkgever de werknemer die in die nacht gewerkt heeft dan betalen naar het aantal uur dat de werknemer ingeroosterd is of naar het aantal uur die de werknemer daadwerkelijk heeft gewerkt?

De CAO-helpdesk van de VGN adviseert u de werknemer te betalen wat de werknemer daadwerkelijk aan aantal uren arbeid heeft verricht. Dat de klok gedurende de dienst vooruit is gegaan mag hier naar onze mening geen belemmering voor vormen.
Voorbeeld zomertijd
Werknemer staat van 23.00 tot 06.00 uur (zomertijd) ingeroosterd. Normaal gesproken werkt de werknemer dus 7 uur, maar door het ingaan van de zomertijd werkt de werknemer daadwerkelijk 6 uur en heeft daarmee recht op salaris over 6 uur.
Wintertijd
Wanneer we in dezelfde lijn doorredeneren, betekent dit ook dat wanneer in de winter de klok achteruit gezet wordt, de werknemer recht heeft op loon over de uren die de werknemer daadwerkelijk heeft gewerkt.
Voorbeeld wintertijd
Werknemer staat van 23.00 tot 06.00 uur (wintertijd) ingeroosterd. Normaal gesproken werkt de werknemer dus 7 uur, maar door het ingaan van de wintertijd werkt de werknemer daadwerkelijk 8 uur en heeft daarmee recht op salaris over 8 uur.
Meer informatie over de CAO
Download de CAO, de salaristabellen en lees meer over de CAO op onze pagina CAO Gehandicaptenzorg.