VGN-congres: De kracht van netwerken

Blauwe kleur

Hoe bouwen we samen aan een samenleving waarin iedereen écht kan meedoen – ook mensen met een beperking? Die vraag stond centraal tijdens het VGN-congres 'De kracht van netwerken' op 24 maart in Gooiland in Hilversum. Meer dan vierhonderd deelnemers uit de sector, stakeholders en nieuwe partners kwamen samen om inspiratie op te doen, ervaringen uit te wisselen en vooral: om verbinding te maken.

Impressie in woord

De centrale boodschap van de dag? De gehandicaptenzorg is volop in beweging, maar er is nog veel te doen. Samen bouwen aan een toekomstbestendige gehandicaptenzorg in een inclusieve samenleving vraagt om sterke netwerken, samenwerken over grenzen heen én vernieuwend denken. 

In dit verslag lees je een impressie van het congres: De kracht van netwerken: inspiratie en verbinding op VGN-congres. De foto's zijn van Angela Jutte (LFB).

Aftermovie

Tijdens het VGN-congres legde het multimediateam van Pluryn de energie en ontmoetingen van de dag vast. Het resultaat? Een sprankelende aftermovie. 

Kijk hieronder mee en beleef het congres (opnieuw)!

Getekend verslag

Tekenaars Ageeth van der Veen en Julia van Leeuwen legden de congresdag vast in woord én beeld. Hun getekende verslag vangt de sfeer, inzichten en ontmoetingen op een unieke manier. 

Getekend verslag VGN-congres Kracht van Netwerken 2025

Acht waardevolle inspiratiesessies


De gehandicaptenzorg staat voor grote uitdagingen. Tijdens de inspiratiesessies gingen deelnemers in gesprek over urgente vraagstukken én kansen voor de toekomst. Centraal stonden de groeigebieden – leren & ontwikkelen, werk, technologie en maatschappelijke beweging – en burning issues, zoals de arbeidsmarkt, complexe zorg en de positie van jeugd. De belangrijkste inzichten en lessen van die sessies lees je hieronder. 

1. Mens en technologie: De menselijke factor bij technologische innovaties. Hoe pak jij je rol?

Technologie en AI transformeren onze wereld, maar het echte verschil wordt gemaakt door mensen. Hoe spelen bestuurders een rol in deze transitie? Tijdens een inspirerende sessie nam visionair spreker Peter Ros de deelnemers mee in de impact en kansen van technologische innovaties voor de gehandicaptenzorg.

Peter Ros spreekt in de sessie Mens en technologie

2. Weg met diploma’s: Bestuurders, durf te vernieuwen!

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. De gehandicaptenzorg biedt een unieke kans om koploper te zijn in deze transitie. Het is tijd om traditionele ideeën over diploma’s, minimale ervaringseisen en leeftijd los te laten. Deze denkbeelden houden ons tegen in een wereld waarin maatwerk en diversiteit essentieel zijn. Nu is het moment om te kijken naar wat wél kan. Hoe zorgen we dat de gehandicaptenzorg klaar is voor de toekomst? 

Inspiratiesessie VGN congres 24 maart 2025

3. Werk voor iedereen: Het onbenutte talent. Concrete stappen naar werk voor iedereen

Er is een opvallende tegenstelling: er zijn genoeg geschikte werkplekken voor mensen met een dagbestedingsindicatie, maar een tekort aan deelnemers. Terwijl de gehandicaptensector vaak vasthoudt aan de huidige situatie, ligt er een wereld van mogelijkheden open. Hoe benutten we het volle potentieel van mensen met een beperking die kunnen werken en zetten we concrete stappen richting verandering?  

Professor Harry Hummels

4. Van zorg naar leven: Anders denken, anders doen

Hoe maken we de stap van zorg voor mensen met een beperking naar een leven waarin familie, vrienden, buren en collega’s een centrale rol spelen? Wat betekent dit voor professionals die mensen met een beperking ondersteunen, en wat vraagt het van de families? In deze energieke en prikkelende sessie namen de theatermakers van Gehring en Ketelaar en The Turn Club (bekend van de voorstelling De Verwanten) de deelnemers mee in het unieke verhaal van het werken in de gehandicaptenzorg.

Inspiratiesessie van Zorg naar Leven

5. Inclusief Bouwen: Wonen en leven in verbondenheid

Inclusief bouwen gaat verder dan stenen en gebouwen. Het gaat om mensen, verbinding en écht samenleven. In een samenleving waarin mensen met een beperking steeds vaker deel uitmaken van onze gemeenschappen, is het belangrijk om wijken te creëren waar iedereen zich thuis voelt. Stel je een buurt voor waar buren samen boodschappen doen, koffiedrinken, een praatje maken en waar mensen met een beperking onderdeel zijn van de samenleving. 

Sprekers tijdens de Inspiratiesessie ‘Inclusief bouwen: wonen en leven in verbondenheid’

6. Onderwijs en zorg: Inclusief opgroeien. Wat kan wel?

Een inclusieve samenleving begint bij onze kinderen. Hoe zorgen we ervoor dat álle kinderen en jongeren de kans krijgen om te leren, zich te ontwikkelen en op te groeien in een omgeving waar iedereen telt? Tijdens deze sessie ontdekten deelnemers hoe zij samen een inclusiever onderwijssysteem kunnen opbouwen voor de toekomst! 

foto van inspiratiesessie over onderwijs en zorg

7. Zorgzame gemeenschappen: Hoe creëren we gemeenschappen die écht werken?

De zorg in Nederland staat voor een grote uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat zorg toekomstbestendig is en sluiten we beter aan bij lokale netwerken? In de (gehandicapten)zorg zoeken organisaties steeds vaker samenwerking met buurtinitiatieven en andere lokale partijen om mensen met een beperking beter te ondersteunen. We praten hier veel over met elkaar, maar hoe brengen we deze samenwerking van visie naar actie?

Gespreksleider Julianne Meijers, bestuurder bij Bartiméus en Jan Smelik, coördinator van 'Nederland Zorgt Voor Elkaar'

8. Morele kerndilemma’s in de complexe zorg, wat is juist om te doen?

In de complexe zorg voor mensen met een beperking komen we dilemma’s tegen waar bestuurders, professionals, verwanten, beleidsmakers en financiers tegenaan lopen. Dit leidt tot lastige afwegingen, buikpijn of soms zelfs tot morele stress. De vraag is; hoe kom je bij dilemma’s tot een moreel juist besluit?

Sessie morele dilemma's

 

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van het VGN-congres? Neem gerust contact op via congres@vgn.nl. Wij staan klaar om je te helpen met al je vragen en voorzien je graag van aanvullende informatie.