Terugblik webinar Kennisbeleid juist nu: kennis voor kwaliteit van zorg en werkplezier
Op vrijdag 28 juni vond het webinar 'Kennisbeleid juist nu: kennis voor kwaliteit van zorg en werkplezier' plaats. Centraal stond de vraag, hoe kunnen gehandicaptenzorgorganisaties hun kennisstrategie optimaliseren om de kennisdeling en kennistoepassing van professionals te verbeteren?
Dit onderzocht Marion Kersten (beleidsadviseur bij de VGN) in haar promotieonderzoek bij de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking dat begeleid werd door prof. Petri Embregts en prof. dr. Mathieu Weggeman. Het webinar werd georganiseerd door het Kennisplein Gehandicaptensector i.s.m. de VGN en mede mogelijk gemaakt door Vilans. Op deze pagina blikken we terug en is verschillende documentatie te vinden. In het webinar zijn verschillende goede handvatten gegeven voor kennismanagers en de VGN geeft een vervolg aan het onderwerp kennisdeling.
Het webinar kende globaal drie delen:
- Introductie waarin Marion toelichting gaf op de belangrijkste bevindingen uit haar onderzoek. Wat beschouwen we als ‘kennis’ en welke soorten zijn er; wat is (de waarde van) kennisbeleid juist nu, hoe zit het met het delen van kennis en welke (belemmerende/bevorderende) factoren zijn er te onderscheiden, welke vormen van leiderschap kun je daarbij onderscheiden en hoe ziet dat er in de praktijk uit.
- Vertaling naar de praktijk: hoe stuur je op kennisbeleid? Waar zitten de ‘knoppen’ en hoe kun je dit aanpakken en versterken? Aan de hand van het proefschrift gingen we in gesprek over de kansen.
- Aan de slag met het praktijkproduct het doorgeefboekje 'Aangenaam kennis maken'. Dit boekje is o.l.v. prof. Petri Embregts ontwikkeld door de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB, Tilburg University) en gebaseerd op de resultaten van het promotieonderzoek naar kennisdeling en -toepassing in de gehandicaptenzorg van Marion Kersten (AWVB/VGN). De vragen in het boekje zetten zorgprofessionals (begeleiders en behandelaren, teamleiders/managers, kennismanagers en bestuurders) aan tot reflectie. We gingen in gesprek met het consortium Kennis Over Zien: zij gaan met het boekje aan de slag. Wat is hun beoogde resultaat?
Kijk hier het hele webinar terug:
Interview en vlog
Tijdens het webinar werd een interview tussen Hilair Balsters (Kennisplein Gehandicaptensector) en Marion Kersten (VGN) getoond en een vlog met daarin Annelies Versteegden en Ruben Komen (beiden van Koninklijke Visio) waarin Annelies en Ruben vertellen hoe zij kennis in de praktijk laten landen. Beide filmpjes zijn gemaakt door Vilans en hieronder terug te kijken.
Poster Hoe kom ik aan de juiste kennis?
De poster Hoe kom ik aan de juiste kennis? is door Vilans ontwikkeld voor zorgprofessionals en helpt om op zoek te gaan naar hoe zij hun vakmanschap kunnen versterken. Daarnaast kan de poster ook goed gebruikt worden in gesprek met collega's, teamleiders, of ter voorbereiding op ontwikkelgesprekken.
Praktijkproducten en factsheets AWVB
De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking ontwikkelt verschillende praktijkproducten en factsheets die ondersteunen bij kennisdeling en kennistoepassing waarvan we er een paar uitlichten:
Masterclass 'Kennismanagement in de zorg': hoe kan jouw organisatie kennis slimmer inzetten?
De VGN organiseert de masterclass 'Kennismanagement in de zorg'. In vier bijeenkomsten komen deelnemers alles te weten over actuele theorie en instrumenten én werken zij onder begeleiding aan een eigen praktijkcasus. Wil jij ervoor zorgen dat kennis in jouw organisatie sterker ingezet wordt? Doe dan mee met de masterclass!