Zorg, politie en OM in gesprek over opvolging agressie

"Wat doe je als een cliënt, familielid of bezoeker over de grens is gegaan?" Die vraag beantwoordden zo’n honderd (jeugd)zorgprofessionals bij de RegioSessies ‘Over de grens’ van ‘Duidelijk over agressie’ in mei. Onder leiding van sessieleider Sander Flight gingen zij in gesprek met medewerkers van Treant Zorg, de Mutsaers Stichting, politie en Openbaar Ministerie.

“De grens is duidelijk”
Twee zorgorganisaties die deelnamen aan het avontuur ‘Opvolgen van agressie in de (jeugd)zorg’ deelden in Emmeloord, De Bilt en Eindhoven hun ervaringen en gingen in gesprek over één van de manieren om incidenten op te volgen: aangifte doen. Een onderwerp waar veel over gesproken wordt. Pien Lockhorst, coördinator arbo en gezondheid bij Treant Zorg: “Als agressie voorkomt uit emotie, zullen we daar niet snel aangifte van doen. Een ander verhaal is het wanneer bijvoorbeeld een familielid of bezoeker zich misdraagt. De grens is dan duidelijk: als het verwijtbaar is, doen we aangifte.”

Ook de Mutsaers Stichting ging op de kwestie in. “Elke melding wordt tegenwoordig besproken in het team. Onderdeel van die bespreking is de vraag of er wel of geen aangifte is gedaan. Dat beslist het slachtoffer zelf. Maar op het moment dat hij besluit geen aangifte te doen, moet hij wel met heel goede argumenten komen en dat besluit als het ware verdedigen tegenover het hele team.”

“Er moet altijd aangifte worden gedaan”
Niet alleen de zorg was vertegenwoordigd bij de sessies, ook de politie en het Openbaar Ministerie leverden een bijdrage. In Emmeloord en De Bilt sprak Hans Slijpen, contactpersoon voor de Zorg bij Politie Eenheid Midden Nederland en hij was duidelijk: “Ik zie veel redenen waarom zorgmedewerkers geen aangifte doen. Van ‘het kost te veel tijd’ tot ‘agressie hoort nu eenmaal bij het risico van het vak’. Stuk voor stuk weerlegt Hans de argumenten. “Want geen aangifte doen kost op termijn altijd meer tijd”, zo stelt Hans. Het standpunt is duidelijk: “Gaat een patiënt, cliënt, familielid of bezoeker over de grens, dan moet er altijd aangifte worden gedaan.”

“Aangifte is een signaal”
Namens het Openbaar Ministerie leverden drie Officieren van Justitie een bijdrage. In Eindhoven was dat Michael Nieuwenhuis en hij sloot de sessie daar af: “Agressie in de zorg is een hot item”, stelt Michael. “Maar het zijn soms ook lastige zaken. Vroeger werd er nauwelijks aangifte gedaan door zorgmedewerkers, maar de laatste jaren gebeurt het steeds vaker wel. En doe dat ook, want aangifte is zinvol! Met een aangifte geef je altijd een signaal aan de dader.”

Bezoek het congres ‘Agressie aanpakken doe je zo’!
Kom ook naar het congres ‘Agressie aanpakken doe je zo’ op 19 november a.s.! Kijk op www.duidelijkoveragressie.nl/congres voor meer informatie en om je direct gratis in te schrijven. Wilt u een RegioSessie bijwonen? Kijk op www.duidelijkoveragressie.nl/bijeenkomsten voor een RegioSessie bij u in de buurt.

Actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’
De RegioSessies zijn een onderdeel van de campagne ‘Wees duidelijk over agressie’ van sociale partners uit de zorg en jeugdzorg in het kader van actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’. Initiatiefnemers zijn Actiz, BTN, CNV Zorg & Welzijn, FBZ, FNV, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, NFU, NU’91, NVZ en VGN, met ondersteuning van het ministerie van VWS.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Dianne van der Veen
Telefoonnummer
06-41284280
Dianne van der Veen