Zomerhitte en coronavirus, een lastige combinatie in de zorg

Op 5 augustus heeft het RIVM het Nationaal Hitteplan opnieuw geactiveerd. Ook zorgaanbieders moeten extra maatregelen nemen om de hitte voor hun bewoners en patiënten het hoofd te bieden. Op 11 augustus heeft de Inspectie (IGJ) over de relatie tussen de zomerhitte en het coronavirus een nieuwsbericht gepubliceerd waarop we u hierbij willen attenderen.

hitteplan

Dilemma: geen of wel airco gebruiken?

Uit het bericht van de IGJ citeren we: Voor gebruik van mobiele airco’s en ventilatoren in gemeenschappelijke ruimtes geeft het RIVM het advies terughoudend te zijn: alleen als er echt geen andere mogelijkheden voor voldoende koeling zijn. Maar de hitte brengt ook grote risico’s voor patiënten en cliënten. Voorop staat dat zij daartegen beschermd moeten worden.

  • Zorgaanbieders moeten de afweging maken tussen noodzakelijke koeling en de mogelijkheden daarvoor aan de ene kant, en een mogelijke verspreiding van het coronavirus aan de andere kant. De inspectie heeft begrip voor de lastige dilemma’s die dit oplevert.
  • Bij het inzetten van mobiele airco’s, systemen die de lucht in één ruimte recirculeren of ventilatoren in gemeenschappelijke ruimtes moet er in elk geval wel voor gezorgd worden dat er geen luchtstroom direct van de ene naar de andere persoon gaat.
  • In gebouwen of op afdelingen waar patiënten/cliënten besmet zijn met het coronavirus, is het gebruik van mobiele airco’s en ventilatoren in gemeenschappelijke ruimtes een te groot risico. Dan moet het vaste ventilatiesysteem voorzien in verse lucht van buiten, zo mogelijk gekoeld. Koeling kan dan niet met ventilatoren en mobiele airco’s.

Het volledige bericht van de IGJ treft u aan via deze link.

Daarnaast wijzen we u nog op een recent artikel van de VGN over hitte en corona dd. 29 juli en op het artikel van 7 augustus over de discussie over ventilatie in zorginstellingen.  dd. 7 augustus. Aan deze informatie is niks veranderd en het is nog actueel.

Deze pagina is een onderdeel van