Week van de Toegankelijkheid: 7 tot en met 12 oktober 2024

Van 7 tot en met 12 oktober 2024 vindt de jaarlijkse Week van de Toegankelijkheid plaats, met als thema ‘Een toegankelijke werkplek’. Deze week richt zich op het bevorderen van toegankelijkheid voor iedereen, met extra aandacht voor mensen met een beperking. Het programma zit ook dit jaar weer boordevol activiteiten zoals voorstellingen, stadswandelingen, rondleidingen, ervaringsparcoursen, prijsuitreikingen en workshops. Organisaties kunnen zich nog steeds aanmelden om deel te nemen.

aantrekkelijk-werk

Waarom toegankelijkheid loont

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid, georganiseerd door Ieder(in), worden mensen en organisaties uitgenodigd om samen in gesprek te gaan over wat nodig is om werkplekken toegankelijker te maken. Door hierover te praten, ontdek je gezamenlijk hoe iedereen zich welkom kan voelen op de werkvloer. Op de website van de Week van de Toegankelijkheid vind je praktische tips om werkplekken toegankelijker te maken. Of je nu een werkgever bent, een gemeente vertegenwoordigt, of simpelweg betrokken bent bij een bedrijf, er zijn altijd stappen die je kunt zetten om inclusie te bevorderen. Ook voor toegankelijkheid buiten de werkplek bieden we nuttige adviezen.

Iedereen kan meedoen

De Week van de Toegankelijkheid is voor iedereen in het land. Gehandicapten- en patiëntenplatforms, winkeliers, natuurbeheerders, musea, theaters, zorgorganisaties, scholieren, studenten en omroepen grijpen deze week aan om toegankelijkheid in Nederland te verbeteren.

Uitgelichte activiteiten

Op maandag 7 oktober gaat de Week officieel van start met de lancering van de eerste aflevering van de videoserie Maak Nederland toegankelijk!, gemaakt door filmmaker Mari Sanders. In deze serie volgen we een team van drie jongeren met een beperking en twee klusjesmannen, die binnen zes uur zoveel mogelijk plekken toegankelijk proberen te maken. Elke dag verschijnt er een nieuwe aflevering op sociale media en de website. Volg Casper, Feng en Mirthe in hun opdracht om Nederland toegankelijker te maken (trailer).

Daarnaast organiseert het ministerie van VWS op 7 oktober een online weekstart, samen met partners zoals Ieder(in), SWOM, Emma at Work, KRO-NCRV en ASML. Hierbij komen werkgevers en toegankelijkheidsexperts samen om te bespreken hoe werkplekken toegankelijker gemaakt kunnen worden. Wil je meedoen, meld je dan hier aan. 

Er is nog veel meer te beleven. Zo organiseert theater de Schalm in Veldhoven op 9 oktober in samenwerking met Theater met Tolk ‘Doofgewoon naar het Theater!‘. Tijdens deze avond treedt dove performer Ilse Jobse met haar band op. En in Utrecht organiseert Solgu een toegankelijkheidsfestival over het VN-verdrag Handicap. 
Voor een compleet overzicht van alle activiteiten kun je terecht op 'Waar is wat te doen?' op de website van de Week van de Toegankelijkheid. 

Doe mee

Wil jouw organisatie ook meedoen aan de Week van de Toegankelijkheid? Meld je activiteit dan hier aan via de website.
Meld je activiteit hier aan.

Blijf op de hoogte

Wil je weten wat er bij jou in de regio gebeurt? Bezoek de agenda op de website van de Week van de Toegankelijkheid of volg ons via social media:
Twitter: @toegankelijk
Facebook: @WeekvandeToegankelijkheid
Instagram: @weekvandetoegankelijkheid

Gebruik de hashtags #WvdT2024, #WeekVanDeToegankelijkheid, en #ToegankelijkheidLoont om deel te nemen aan de online gesprekken.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Dianne van der Veen
Telefoonnummer
06-41284280
Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van