VGN-directeur wil e-learning ook aanbieden aan ouders
Zorgorganisaties in de gehandicaptensector kunnen ouders de mogelijkheid bieden deel te nemen aan bijscholingstrajecten. Dit bepleit VGN-directeur Frank Bluiminck vandaag in zijn blog op Skipr. ‘Op die manier kunnen zij meeprofiteren van nieuwe kennis en nieuwe inzichten’, schrijft hij.
Bluiminck kwam op dit idee naar aanleiding van een bericht op de website van tv-programma De Monitor. Dit gaat over een moeder van een kind met een erfelijke spierziekte. Ze had haar goedbetaalde baan opgezegd om - met behulp van een pgb - te zorgen voor haar dochter. Acht jaar later verkeert haar dochter in haar laatste levensfase. Behalve de pijn en het verdriet om het afscheid, gaapt er ook financieel een zwart gat.
Tweede loopbaan
‘De gehandicaptenzorg zou ouders als deze moeder een uitzicht op een tweede, nieuwe loopbaan kunnen bieden’, schrijft Bluiminck. Hun ervaring kan volgens hem meewegen in een zogeheten EVC-traject (Erkenning van eerder Verworven Competenties), die het mensen met relevante ervaring mogelijk maakt snel aan het werk te komen.
E-learning
‘Maar waarom zou je wachten met het bijscholen van ouders, totdat zij tijd hebben om weer aan het werk te gaan?’, vraagt hij zich af. E-learning maakt het nog eenvoudiger hen ook al eerder te laten meeprofiteren van bijscholingsactiviteiten die door de branche erkend zijn.
Mantelzorgers
Bluiminck: ‘Als sector hebben we de VGN e-learnshop opgericht, waarin verschillende zorgorganisaties de e-learnmodules met elkaar delen die zij hebben ontwikkeld. Er wordt nu een plan ontwikkeld dat er voor zorgt dat organisaties die deelnemen de modules - zonder vergoeding - onbeperkt kunnen aanbieden aan hun medewerkers. Waarom dan ook niet aan mantelzorgers?’