Van werkdruk naar werkplezier
Werken in de gehandicaptenzorg is mooi. Veel medewerkers ervaren echter wel een (te) hoge werkdruk. Door hierover de dialoog met de medewerkers aan te gaan kunnen zorgorganisaties het organisatieklimaat versterken, neemt het werkplezier toe en worden medewerkers minder snel overbelast. Maar hoe pak je dit aan?
Drie stappen
De methodiek InDialoog van IZZ biedt hiervoor concrete handvatten. In drie stappen kan elk team een goede, gestructureerde dialoog opzetten om vraag stukken zoals werkdruk aan te pakken. Deze methode werd eerder succesvol in de Gehandicaptenzorg ingezet om agressie en geweld te verminderen in het project VeiligPlus. Een ander effect van deze methodiek was een daling van het ziekteverzuim.
In de bijgevoegde flyer zijn de drie stappen van InDialoog kort omschreven. Ook vindt u hier een kort overzicht van de positieve effecten van deze methodiek die uit het wetenschappelijke onderzoek naar voren zijn gekomen. U kunt deze flyers gebruiken om teams de te maken hebben met een (te) hoge werkdruk te informeren over deze aanpak.
De Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG) kan u hierbij ondersteunen. Dit is een samenwerkingsverband van werkgevers en werknemers in de gehandicaptenzorg (VGN, CNV Zorg & Welzijn, FBZ, FNV Zorg & Welzijn en NU’91). Zij willen bereiken dat de hele branche meer werkplezier en minder werkdruk ervaart.
Wilt u meer weten of ook aan de slag met meer werkplezier en minder werkdruk? Neem dan contact op met projectleider Nathalie Pattipeilohy van de StAG via 06-22 6 55 180 of n.pattipeilohy@caop.nl.