Uitreiking eerste diploma van opleiding Woonhulp Gehandicaptenzorg
Op maandag 5 februari was het feest bij woon- en werkgemeenschap Swetterhage in Zoeterwoude. Paulina, Carolina, Feshall en Jeannette, die leren en werken bij de Gemiva-SVG groep, ontvingen hun diploma van de kersverse opleiding ‘Woonhulp Gehandicaptenzorg’. Een primeur, want zij waren de eersten in Nederland die dit erkende diploma kregen.
Studenten van de opleiding leren om te ondersteunen bij vrijetijdsactiviteiten, huishoudelijke en facilitaire werkzaamheden. De geslaagde kandidaten volgden deze opleiding de afgelopen 1,5 jaar op de academie voor Zelfstandigheid van ’s Heeren Loo in Leiden. De opleiding is door Calibris Advies samen met scholen voor speciaal onderwijs en bovengenoemde zorgorganisaties ontwikkeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Meer kans op een baan
Astrid de Boer, jobcoach van de Gemiva-SVG Groep: “Er zijn niet veel opleidingsmogelijkheden voor deze doelgroep. Met deze praktijkgerichte opleiding geven we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om zich te kwalificeren en te ontwikkelen. Daarmee hebben ze een grote kans op een baan en om te participeren aan de maatschappij. Paulina, Carolina, Feshall en Jeannette konden alle opdrachten van de lessen met hulp van werkbegeleiders direct toepassen op hun werkplek. Meerwaarde is dat ze tijdens de lessen van elkaar hebben geleerd waardoor ze ook persoonlijk enorm zijn gegroeid.”
Kans om te ontwikkelen
Paulina is heel blij dat ze is geslaagd. “Het geeft me de kans om te groeien in dit vak. Omdat de opleiding nog nieuw is zat ik bij de eerste groep studenten. Ik heb veel geleerd over voeding, schoonmaken, koken, de betekenis van bijvoorbeeld epilepsie en autisme en over hoe je met kritiek kunt omgaan.“ Paulina is naast cliënt ook medewerker van de Gemiva-SVG Groep. Ze ondersteunt de begeleiders bij woon- en werkgemeenschap Swetterhage in Zoeterwoude.
Inclusieve arbeidsorganisatie
Woonhulpen leveren een waardevolle bijdrage aan de kwaliteit van de zorg. Wanneer zorgorganisaties hun taken herverdelen, kunnen professionele woonhulpen in veel zorgorganisaties aan de slag. Met de huidige krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om de competenties van medewerkers optimaal in te zetten. Een praktijkgerichte opleiding biedt perspectief voor mensen met een beperking en versterkt de inclusieve arbeidsorganisatie van de zorginstelling.