Trouw: 'Verstandelijk gehandicapten zien miljoenen verdampen'

Het persoonsgebonden budget is al jaren in het nieuws wegens fraudezaken. Maar ook in zorginstellingen komen ettelijke miljoenen niet op de juiste plaats terecht, meent de Stichting Klokkenluiders in de Verstandelijke Gehandicaptenzorg. In Trouw van vandaag een artikel met voorbeelden van fraude in de gehandicaptenzorg. Dit artikel plaatsen we op het besloten gedeelte van onze website, zodat VGN-instellingen hiervan op de hoogte zijn.

'Controle op de besteding van miljarden aan gemeenschapsgeld blijkt nauwelijks te bestaan." Dat zegt voorzitter prof. dr. Egbert Schroten uit Driebergen van de Stichting Klokkenluiders in de Verstandelijke Gehandicaptenzorg. "De publieke aandacht gaat de laatste jaren vooral uit naar fraude met het persoonsgebonden budget, dat met name gebeurt door louche bemiddelingsbureautjes. Dat is prima, maar wij vinden dat hetzelfde op grote schaal gebeurt bij de grote instellingen voor verstandelijk gehandicaptenzorg.

Om hoeveel geld gaat het eigenlijk? Schroten denkt dat er "wel tientallen miljoenen aan de strijkstok blijven hangen". De klokkenluiders baseren zich op ruim vijftig telefoontjes en brieven van ouders of cliëntvertegenwoordigers uit het hele land.

U leest het volledige artikel van Dagblad Trouw in de bijlage.

Verontwaardiging
Gemiva-SVG Groep is verontwaardigd over de beweringen van van de Stichting Klokkenluiders in de Verstandelijk Gehandicaptenzorg. “Ik heb de heer Schroten direct uitgenodigd voor een gesprek”, aldus Gerard Gerding, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Gemiva-SVG Groep.

"Graag hoor ik van hem welke signalen hij over de Gemiva-SVG Groep heeft ontvangen, zodat ik kan reageren op onderbouwde beweringen over onze organisatie. Gemiva-SVG Groep is een betrokken en betrouwbare partner voor cliënten en hun vertegenwoordigers. Daar werken onze medewerkers dagelijks keihard aan. We zijn aanspreekbaar op onze (financiële) handel en wandel. Het stuit me tegen de borst dat de heer Schroten ons op deze ononderbouwde manier in de beklaagdenbank zet.” Lees hier de volledige reactie van Gemiva-SVG Groep.