Toegankelijkheid verkiezingen: mensen met een beperking naar de stembus
Voor de Verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen is er veel aandacht geweest voor toegankelijkheid. Zo zijn er kieswijzers in duidelijke taal gemaakt en kon er geoefend worden door te 'proefstemmen'. Ook is er een meldpunt geopend waar iedereen kan laten weten of het stemmen toegankelijk verliep.
Informatie in begrijpelijke taal en proefstemmen
Op verschillende plekken in het land kon je dit jaar 'proefstemmen'. Zo ging Richel, die een visuele beperking heeft en zorg ontvangt via SiZa, in Arnhem proefstemmen met een brailleboek. Op de website van de NOS lees je hier meer over.
Om te helpen met het maken van een keuze, maakte Steffie een toegankelijke kieshulp. Daarnaast kunnen kiezers uitleg krijgen en oefenen op de website hoewerktstemmen.nl. Via de website stemjijook.nl kan je verkiezingskranten in eenvoudige taal en filmpjes over partijen vinden.
Inclusieve stembureaus
Op waarismijnstemlokaal.nl staat welke stembureaus (extra) toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld mensen met een zintuiglijke beperking of mensen in een rolstoel.
Om ervoor te zorgen dat stemlokalen ook inclusief zijn voor mensen met een verstandelijke beperking, zijn er 15 maart meer dan 200 Prokkel-duo's actief. Een Prokkel-duo bestaat uit iemand met en iemand zonder een verstandelijke beperking, die samen vrijwilligerswerk doen op een stemlokaal. Zo hielpen Max en Cees, beiden cliƫnten van Ipse de Bruggen en onderdeel van Team Ervaringsdeskundigen, in hun gemeente bij het stemlokaal. Ook bij SDW zijn er prokkelduo's actief.
Vragen, positieve feedback en/of klachten over (toegankelijkheid van) verkiezingen?
Als je je ervaringen met het stemmen bij deze verkiezing wil delen, kan dat via het meldpunt van Ieder(in). Zowel positieve als negatieve ervaringen zijn welkom!
Heb je vragen over stemmen met een beperking? Lees hier de meest gestelde vragen van zorgaanbieders, begeleiders, cliƫnten en vertegenwoordigers.