Tiende Prokkelweek weer succesvoller
Tijdens de tiende Prokkelweek, van 12 tot 17 juni, ontmoeten duizenden mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar. Het succes van de Prokkelweek is elk jaar groter. Dit jaar doen er duizend mensen mee aan de ‘ProkkelSterrenslag’, worden er meer dan 400 activiteiten georganiseerd en lopen 2.000 mensen een zogeheten ‘Prokkelstage’.
Marian Geling, initiatiefneemster, is trots: ‘Het is geweldig om te zien hoe in tien jaar tijd deze Week door duizenden mensen wordt omarmd. Het enthousiasme in wijken, op scholen en bij de overheid is heel groot. En ook hebben meerdere (internationale) bedrijven zich verbonden aan dit initiatief, van NUON, Coöperatie DELA, Restart tot Sodexo. Ook zij starten veelal met de ProkkelSterrenslag en gaan vervolgens door met beleidsProkkels of Prokkelstages op hun eigen vestigingen. De week inspireert tot duurzame samenwerking’.
Gouden Prokkels
Uit al die honderden activiteiten zijn er elf genomineerd voor een Gouden Prokkel.
Innovatie
- Die koksmuts past ons allemaal – Froombosch: Een workshop om kennis te maken met vooroordelen en misverstanden die leven tussen politieagenten en jongeren met een leerachterstand. Met hele persoonlijke gesprekken.
- DuurzaamheidsProkkel – Heemstede: Verschillende bedrijven en organisaties die zich bezig houden met milieu, duurzaamheid en hergebruik van materialen en producten presenteren zich voor bewoners van Locatie Hartekamp in Heemstede.
- Train de trainer Samen Sterker Amerpoort – Amersfoort : Ervaringsdeskundigen en coaches leren in deze Prokkel samen te werken. Door de samenwerking ervaren ze hoe het is om als ‘gelijkwaardige’ collega’s samen te werken.
Mensenrechten
- Regenboog Prokkel Maastricht: COC Limburg organiseert de Regenboog Prokkel: woensdag 14 juni is de dag waarop personen met en zonder verstandelijke beperking zich door middel van tal van activiteiten inzetten voor een lesbisch-, homo-, bi- en transgender- (lhbt-) vriendelijk Maastricht.
- Spreken wij dezelfde taal? in ’s Heerenberg: Estinea/team Samen Sterk en het Sociaal Team gemeente Montferland organiseren diverse workshops met als doel meer inzicht en begrip naar elkaar te krijgen door te leren van en met elkaar, op een ontspannen manier.
- Lunchlezing: Aan tafel! Het VN-Verdrag & Toegang tot voedsel: Stichting Disability Studies in Nederland organiseert een lunchlezing. Het thema is (toegang tot) voedsel. Met informatie over het onderzoek toegang tot voedsel & de toegankelijkheid van Nederlandse horeca. En een discussie: welke rechten hebben mensen met een beperking inzake voeding?
Samenleving
- Stichting SWZ actief in de Prokkelweek: Stichting SWZ heeft het Prokkelen omarmd en ook dit jaar weer verschillende Prokkels georganiseerd om mensen de kans te geven elkaar beter te leren kennen en van elkaar te leren. Zo gaat men bijvoorbeeld op diverse locaties samen aan de slag, zijn er diverse Prokkelstages en wordt er een rolstoelwasstraat ingericht.
- Theaterworkshops met kleine voorstelling bij NOVO: Bij NOVO in Appingedam, Delfzijl, Uithuizen en Winsum wordt een theaterworkshop georganiseerd voor cliënten en begeleiders, inclusief een kleine voorstelling voor de buurt.
- Zomermarkt in Hardenberg: Medewerkers en bewoners van de Baalderborg Groep en hun familie organiseren een zomermarkt met allerlei kraampjes met eigen gemaakte producten. Er zijn spelletjes, er is muziek, kortom: er is voor iedereen iets te doen.
- Activiteiten carrousel Albeda College bij dagcentrum Lavendel in Barendrecht (IJsselmonde-Oost), dagcentrum Aksent in Barendrecht (Humanitas DMH), en op de Slingeplein in Rotterdam (Albeda College): Studenten van de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg van het Albeda College organiseren prikkelende activiteiten voor mensen met een beperking van enkele dagbestedingscentra, waarbij ze samen werken met kinderen van een basisschool.
- Wetering burendag in Woudenberg: Een burendag voor de mensen en bedrijven die direct of indirect met de cliënten van dagcentrum de Wetering te maken hebben. Een kennismaking onder het genot van een kopje koffie of iets lekkers.
Overheid
De Nederlandse overheid draagt de Prokkelweek al jaren een warm hart toe. Dit jaar bieden 14 onderdelen van de Rijksoverheid een stage aan iemand met een verstandelijke beperking. Van een rondleiding in de Eerste of Tweede Kamer tot voorlichting over hoe het Ministerie van Economische Zaken beleid maakt. Ook meerdere Nederlandse gemeenten (zoals Valkenburg, Halderberge, Oldambt, Montferland, Bunnik, Oude IJsselstreek en Helmond) organiseren activiteiten voor een ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.
Participatie
De Prokkelweek vraagt aandacht voor de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Eén week per jaar als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het jaar. Steeds meer mensen en organisaties gebruiken de Prokkelweek dan ook als laagdrempelig instrument voor inclusie. De samenleving is van ons allemaal; Prokkelen draagt daaraan haar steentje bij.
prok·kel de; m -s, -en 1 prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking