Praktijkvoorbeelden: taakherschikking voor een toekomstbestendige medisch generalistische zorg in beeld gebracht
De medische zorg voor mensen met een beperking staat onder druk, mede vanwege het tekort aan artsen verstandelijk gehandicapten (arts VG). Welke rol kunnen verpleegkundig specialisten en kwaliteitsverpleegkundigen spelen om dit tekort op te vangen? VGN maakt een serie verhalen over het nut en de noodzaak van taakherschikking om een toekomstbestendige inrichting van de medisch generalistische zorg te waarborgen. En over de noodzaak van skillsgericht opleiden om de problemen op de arbeidsmarkt het hoofd te kunnen bieden.
Dit artikel wordt op regelmatige basis aangevuld met nieuwe, mooie voorbeelden uit de praktijk. Heeft u zelf een mooi voorbeeld dat u voor het voetlicht wilt brengen? Neem contact met ons op via communicatie@vgn.nl.
Cato Habets: ‘Kwaliteitsverpleegkundigen zijn welkome aanvulling in de gehandicaptenzorg’
Het is een relatief onbekend vak in de gehandicaptenzorg: kwaliteitsverpleegkundige. Cato Habets vervult deze functie bij Middin. Ze vertelt over dit veelzijdige vak, en de meerwaarde die deze functie voor organisaties in de gehandicaptenzorg heeft, in dit artikel.
De VGN brengt ook voorbeelden over de samenwerking tussen huisartsen en artsen verstandelijk gehandicapten (arts VG) in beeld. Hoe richt je deze samenwerking goed in als de huisartsenzorg voor Wlz-cliënten onder druk staat én er een tekort is aan AVG’s? Mooie voorbeelden uit de praktijk lees je hier.