Subsidiekans: stimulering kennisontwikkeling invloed fysieke leefomgeving

Voor mensen met een verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met moeilijk verstaanbaar gedrag, in een 24-uurs setting is een aansluitende context essentieel. Echter, over de invloed van de fysieke leefomgeving op het gedrag en welzijn van deze mensen is weinig bekend. Daarom kunnen gehandicaptenzorgorganisaties samen met een onderzoeksorganisatie (zoals een universiteit of een hogeschool) hier praktijkgericht onderzoek naar laten doen. Hiervoor kan vanaf 6 januari bij het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder subsidie worden aangevraagd.

Invloed fysieke leefomgeving
Infographic toont hoe de fysieke leefomgeving van invloed is op mensen met een verstandelijke beperking

Aanleiding en doel subsidieoproep
Er is in de gehandicaptensector nog nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van de fysieke leefomgeving op gezondheid, gedrag en mentaal welbevinden van cliënten met een (matig of ernstig) verstandelijke beperking. Veel informatie over de invloed van de fysieke leefomgeving op mensen met een verstandelijke beperking is gebaseerd op praktijkervaringen. Het ZonMw programma Gewoon Bijzonder wil daarom een impuls geven aan praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van de fysieke leefomgeving op mensen met een (matig of ernstig) verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met moeilijk verstaanbaar gedrag.

Informatie over budget, aanvraag en randvoorwaarden
In deze subsidieronde kan maximaal € 300.000 worden aangevraagd voor een looptijd van maximaal vier jaar. Het totale beschikbare subsidiebudget in deze subsidieronde bedraagt € 600.000. Binnen deze subsidieronde is samenwerking tussen een onderzoeksorganisatie (zoals een universiteit of een hogeschool) en een zorginstelling verplicht. Daarnaast dienen mensen met ervaringskennis betrokken te worden in het project. Ook is samenwerking met andere partijen mogelijk, denk bijvoorbeeld aan onderwijsinstellingen. Het is een pré wanneer samenwerkingsverbanden reeds een bewezen praktijk hebben op dit onderwerp, bijvoorbeeld in de vorm van eerder gezamenlijk uitgevoerde projecten.

De deadline voor het projectidee is 27 februari 2025, 14.00 uur. Voor verdere informatie over de randvoorwaarden, beoordelingscriteria en indiening, zie de volledige subsidieoproep. Bij vragen over de inhoud of de procedure kunt u contact opnemen met programmamanager Linda Gerth-Verhoeve (070-349 52 30) of de programmasecretarissen Eva Sluijs (070-349 51 66) en Marjolein van Nieuwaal (070-515 04 -70). Zij zijn ook via de mail gewoonbijzonder@zonmw.nl bereiklbaar.

 

 

 


 

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Marion Kersten
Telefoonnummer
06-13205983
Marion Kersten

Deze pagina is een onderdeel van