Pluryn in podcast over dwang en dilemma's in jeugdhulp
Het is in de praktijk soms lastig om te bepalen wanneer gedwongen zorg echt nodig is. Wanneer is het bijvoorbeeld pedagogisch en wanneer vrijheidsbeperkend? En wat nou als dwang niet meer werkt, wat doe je dan als zorgverlener? En wat vindt de inspectie daar dan weer van? In de podcastserie ‘Dwang & dilemma’s’ van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vertelt Sonja Joosten, GZ-psycholoog en Wzd-functionaris bij Pluryn, over gedwongen zorg in de jeugdhulp.
Nee, tenzij... dat is het uitgangspunt bij dwang en beperkingen in de zorg bij Pluryn. En als het tóch nodig is, dan zo kort mogelijk, zo min mogelijk en zorgvuldig. Sonja Joosten: “Het is ingewikkeld om de Wet zorg en dwang (Wzd) en Wet Verplichte GGZ (Wvggz) in de jeugdhulp toe te passen. Ook bij Pluryn worstelen we daar regelmatig mee. Een voorwaarde van het toepassen van gedwongen zorg, is dat er sprake moet zijn van ernstig nadeel voor de jongere. Maar is dat er wel altijd? Of beperk je onterecht de vrijheid van een jongere? En hoeveel risico mag je lopen in je keuzes voor wel of niet gedwongen zorg?”
Dilemma's in zorg voor jeugdigen
Naast Sonja Joosten komen ook Cor van Liere, klinisch psycholoog en manager behandelzaken bij het Intensief Behandelcentrum Jeugd van Karakter, en Lisa Luijten, senior inspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd met aandachtsgebied gedwongen zorg Jeugd, aan het woord. Zij gaan in gesprek over de dilemma’s in de zorg voor jeugdigen die vallen onder de Wet Zorg en Dwang (Wzd) en de Wet verplichte GGZ (Wvggz). Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen de Wzd, die geldt voor jongeren met een verstandelijke beperking, en de Wvggz, die van toepassing is op kinderen en jeugdigen met psychiatrische problemen?
Daarnaast vindt er een gesprek plaats tussen een gedragsdeskundige en een cliënt. Hoe bespreek je gedwongen zorg met iemand met een verstandelijke beperking?
Je kunt de podcastserie Dwang en Dilemma’s van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) luisteren via Spotify, YouTube en Apple Podcasts.
Benieuwd naar de andere podcasts in deze serie? Neem dan een kijkje op de website van IGJ.