Online symposium; 'Hoe vrijwillig is de zorg?'
Over deze lichte vormen van vrijheidsbeperking heeft Elver samen met de Academische Werkplaats voor Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) het online symposium "Hoe vrijwillig is de zorg?" georganiseerd op donderdag 25 maart jl. Aanleiding was de promotie van voormalig geestelijk verzorger van Elver, Anne Pier van der Meulen op dit onderwerp.
Veel organisaties zijn druk bezig met onvrijwillige zorg vanwege de implementatie van de Wet Zorg en Dwang. Daarbij is het voor zwaardere vormen van vrijheidsbeperking duidelijk dat dit alleen mag als er echt geen alternatieven meer zijn.
Maar er bestaan ook lichtere vormen van onvrijwillige zorg. Zoals het inperken van gebruik van de telefoon of iPAd, regels over eten en drinken of over bedtijden.
Met ongeveer 150 deelnemers is die middag gekeken naar deze lichtere maar vaak veel voorkomende vormen van vrijheidsbeperking. En is daarbij afgevraagd wanneer er sprake is van vrijheidsbeperking en wanneer van goede zorg. Onder andere vanuit de invalshoek van de bestuurder, de wetenschapper, de gedragskundige, de begeleider en de verwant. Dit leverde een zeer interessante en levendige presentaties en discussies op.
De opnames van het symposium kunnen jullie hier terugkijken. Het is een opname in twee delen:
-
het eerste deel met presentaties: https://youtu.be/JFNpNj4smxA
-
en het tweede deel met een panelgesprek over de bevindingen van gesprekken met deelnemers aan het symposium in de breakoutrooms: https://youtu.be/aCgae_MVbCM
Tevens hierbij nog de link van het speciale wegingskader voor onvrijwillige zorg dat ontwikkeld is door de AWVB: http://www.hetwegingskader.nl