Onderzoek Universiteit voor Humanistiek: ‘Instellingsterreinen houden ons een spiegel voor’

Sociale inclusie is ook mogelijk op instellingsterreinen, zoals Nieuw Woelwijck in Sappemeer. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit voor Humanistiek. In het novembernummer van Markant noemen de onderzoekers dit ‘levende dorp’ een andere manier om mee te doen aan de samenleving.

Boodschappen doen in Woelwijck
De winkelier helpt Davey met de boodschappen in de winkel van Nieuw Woelwijck. Foto: Stijn Rademaker

Femmianne Bredewold en Simon van der Weele bezochten zes instellingsterreinen

Voor hun onderzoek naar sociale inclusie bezochten Femmianne Bredewold en Simon van der Weele zes instellingsterreinen. Ze liepen mee met mensen met een beperking en hun begeleiders, om te ervaren hoe sociale inclusie vorm en betekenis krijgt in hun leven. En ze interviewden familieleden en begeleiders.

Instellingsterreinen houden rekening met de eigenheid van mensen

De instellingsterreinen houden ons volgens de onderzoekers een spiegel voor, doordat ze op een eigen manier invulling geven aan sociale inclusie. Niet door de overeenkomsten tussen mensen te benadrukken, maar door rekening te houden met hun eigenheid. ‘Wat ons aan een deel van de onderzochte terreinen intrigeert is dat ze er vol op het verschil in durven te zetten’, zegt Van der Weele.

‘Op Nieuw Woelwijck word je gewaardeerd om wie je bent’

Voor Markant bezoeken zij nogmaals Nieuw Woelwijck, een instellingsterrein met een eigen theater, kledingwinkel, zwembad, wasserij en boodschappenwinkel, waar iedereen naar vermogen kan meedoen. ‘De kern van sociale inclusie is wat ons betreft dat je gewaardeerd wordt om wie je bent’, zegt bestuurder Peter de Groot. ‘Wij leven hier ook het echte leven.’

Nadeel: geen verandering in de samenleving

Onderzoeker Van der Weele noemt ook een nadeel aan de terreinen: ‘Ze maken veel ruimte voor de eigenheid van mensen met een verstandelijke beperking. Omdat je het apart doet, gaat er in de reguliere samenleving niets veranderen. Dat is een spanningsveld.’

Informatie

De onderzoeksresultaten van Bredewold en Van der Weele worden in 2024 gepubliceerd onder de titel Een wereld van verschil, Instellingsterreinen en het goede leven voor mensen met een verstandelijke beperking.

Lees het complete artikel in het novembernummer van Markant.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Johan de Koning
Telefoonnummer
06-53358421