Omring wint Jenneke van Veen-Verbeterprijs 2013 voor betere zorg
Een project van Omring Thuiszorg op Texel rond het vroegtijdig signaleren van een delier door verzorgenden is gekozen als beste kwaliteitsverbetering in de langdurige zorg. Daarmee wint het de Jenneke van Veen-Verbeterprijs 2013. Een delier is een acute, tijdelijke verwardheidstoestand. Vroegsignalering maakt snel ingrijpen mogelijk, waardoor erger wordt voorkomen. Signalen van verzorgenden zijn daarbij onmisbaar.
ActiZ, VGN, LOC Zeggenschap in Zorg en Platform VG zijn de initiatiefnemers van de Jenneke van Veen-Verbeterprijs. Met deze jaarlijkse prijs willen zij kwaliteitsverbetering in de langdurige zorg stimuleren en belonen, en de successen ervan onder de aandacht brengen. De prijs wordt afwisselend in de sector verpleging, verzorging en thuiszorg en de gehandicaptenzorg uitgereikt. In 2014 wordt de prijs in de gehandicaptenzorg uitgereikt.
Juryvoorzitter Jenneke van Veen, oud-hoofdinspecteur Verpleging en chronische zorg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ): “Het was niet eenvoudig om uit de genomineerden een winnaar te kiezen. Wat de jury betreft zijn er eigenlijk drie winnaars. Alle genomineerden verbeteren op heel verschillende wijzen de kwaliteit van leven van de cliënt. En heel belangrijk: in elk project staat de professionaliteit van de medewerkers voorop, cruciaal om een vernieuwing goed te laten landen. Het project ‘Mis ze niet!’ scoorde het beste op alle criteria. Volgens de jury gaat het om verbetering die een grote impact heeft op cliënten. Het initiatief is op de werkvloer ontstaan, met heel concrete en goed bruikbare materialen als resultaat. De aanpak is bovendien goed verankerd in de keten, mede door een intensieve samenwerking met de huisartsen. Een volgende stap kan het ziekenhuis zijn.”
Stimuleren van kwaliteit
De jury liet zwaar meewegen in hoeverre cliënten de gerealiseerde kwaliteitsverbetering concreet ervaren. Een tweede belangrijk aspect bij de beoordeling: anderen kunnen de verbetering overnemen in hun zorg zowel intramuraal als bij zorg thuis. Op 18 december 2013 wordt de prijs op locatie uitgereikt.
De twee overige genomineerden: fingerfood en het Virtuele Verzorgingshuis
Dit jaar stuurden 31 zorgorganisaties hun project in, waarvan drie projecten werden genomineerd. Naast de winnaar was dit SVRZ Zorgt in Zeeland met fingerfood, bedoeld voor bewoners die moeite hebben om met bestek om te gaan. Verzorgenden bereiden de maaltijd in handzame hapjes, waardoor bewoners zelfstandig met hun handen kunnen eten. Zij genieten zo veel meer. Een heel concrete en eenvoudige aanpak met een aantoonbaar positief effect op de kwaliteit van leven van bewoners, aldus de jury. Sterk is ook de duidelijke link met de opleiding hbo-v van de Hogeschool Zeeland, waardoor de aanpak meer kans maakt op verspreiding.
De andere genomineerde was Proteion Thuis in Horn met het Virtuele Verzorgingshuis, een online platform dat zorgvraag en ondersteuning met elkaar verbindt, inclusief informele zorg. De cliënt beheert straks het eigen digitale medisch-sociale dossier en stelt samen met zijn casemanager een maatwerkpakket samen. Volgens de jury is het concept erg kansrijk gezien de hervormingen in de langdurige zorg, vooral omdat de cliënt echt de regie krijgt. Ook werkt men samen met hogeschool Zuyd om het concept overdraagbaar te maken.
De jury in 2013
Dit jaar bestond de jury uit Jenneke van Veen (voorzitter), Joke de Vries (hoofdinspecteur Verpleging en langdurige zorg), Pieter Vos (voormalig voorzitter Stuurgroep Verantwoorde zorg VVT), Martin Boekholdt (voorzitter stuurgroep Kwaliteit VG) en Janneke Kieft-van Wingerde (lid centrale cliëntenraad Careyn, vrijwilliger LOC). Jenneke van Veen ontving bij haar afscheid van de IGZ in 2010, als blijk van waardering voor haar inzet voor de kwaliteitsverbetering van de zorg, als eerste de Jenneke van Veen Verbeterprijs.