Muziek helpt jezelf te verliezen, zonder jezelf kwijt te raken
Het symposium ‘Een beter leven met muziek’ stond donderdag 21 april in 2016 volledig in het teken van de positieve invloed die muziek kan hebben op de kwaliteit van leven. Aanleiding voor het symposium was het 50-jarig jubileum van het Jostiband Orkest, een onderdeel van Ipse de Bruggen.
De middag werd geopend door bestuursvoorzitter Jan van Hoek. “In de Jostiband weerklinkt onze visie, waarbij het uitganspunt is dat de cliënt zoveel mogelijk de regie over eigen leven heeft en houdt.” Waarna staatsecretaris Van Rijn de Jostiband in een videoboodschap feliciteerde.
Klinkend
In samenspel met Golden Earring drummer Cesar Zuiderwijk zetten twee slagwerkers van het Jostiband Orkest de toon voor de bijeenkomst, die een klinkende rij sprekers kende. VGN-voorzitter Femke Halsema noemde de Jostiband ‘een symbool voor de wijze waarop wij in Nederland willen omgaan met mensen met een beperking’. Ze benadrukte dat de positieve klank van het symposium haar stimuleerde om de komende periode stevig campagne te gaan voeren tegen aangekondigde bezuinigingen in de langdurige zorg. Hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys vertelde vervolgens over het effect van muziek op je persoonlijkheid. Zijn uitspraak ‘muziek helpt jezelf te verliezen zonder jezelf kwijt te raken’, zette iedereen aan het denken.
Hoofdrol
Maar professor Erik Scherder, inmiddels een BN-er door zijn optredens in De Wereld Draait Door, greep op het symposium de hoofdrol. Hij enthousiasmeerde en inspireerde het publiek door op interactieve wijze met een deel van de Jostiband een ontdekkingsreis te maken naar het effect van muziek op de hersenen. Scherder schroomde niet om tussendoor complexe materie te delen met de zaal. Bijvoorbeeld lopend onderzoek dat aantoont dat kinderen met autisme die een jaar aan de slag gaan met een instrument verbeteren in hun basisvermogen. Ook ging Scherder in op wat muziek kan doen tegen ontwikkeling van dementie. “Verschrompeling van het brein vindt overal plaats, behalve in het motorisch gebied. Daar zit ook het geheugen van de vroege herinneringen, dat je uitstekend kunt ‘voeden’ met muziek.” Een prachtig slotakkoord dat de titel van het symposium niet beter kon onderstrepen.
Ziggodroom
In vijftig jaar tijd is de Jostiband doorontwikkeld van zorgen voor vrijetijdsbesteding naar zorgen dat de cliënten zelf, al dan niet met ondersteuning, hun dromen kunnen realiseren. En dat dromen uitkomen bewijst de Jostiband, want op 5 september staan ze op het podium van de Ziggo Dome. Meer informatie over dit bijzondere jubileumconcert: www.jostiband.nl/50.