Mensen met een verstandelijke beperking varen mee tijdens Pride Amsterdam

Mensen met een verstandelijke beperking varen op zaterdag 3 augustus mee met de ‘Onbeperkt Samen boot’ tijdens de Pride Amsterdam. De boot is een initiatief van vijftien gehandicaptenzorgorganisaties, Zonder Stempel (de landelijke groep van het COC voor en door LHBTI+ personen met een licht verstandelijke beperking) en de VGN.

Paarse boot met mensen die zwaaien, aan de Amsterdamse kade zijn veel zwaaiende mensen te zien
Mensen met een beperking op de Onbeperkt boot tijdens de Amsterdam Canal Pride in 2022

Together

Het thema van Pride Amsterdam is Together, een thema dat goed aansluit bij de deelname van de ‘Onbeperkt Samen boot’. Met de boot vragen de initiatiefnemers aandacht voor een grote groep onzichtbare LHBTI+ personen: mensen met een (verstandelijke) beperking. Zij strijden vaak hun hele leven lang voor dubbele acceptatie. Ze willen ongeacht hun beperking gewoon samen meedoen met anderen in de maatschappij en net als ieder ander een betekenisvol leven leiden. Daarnaast vechten ze voor acceptatie van hun seksuele- en genderdiversiteit. Op de boot is een plek waar zij zich kunnen laten zien en krijgen zij de aandacht die ze verdienen!

‘De boot helpt bij acceptatie, en acceptatie maakt het leven mooier.’

Alexander vaart dit jaar voor het eerst mee. Begeleider Janne, die hem ondersteunt vanwege zijn verstandelijke beperking en autisme, gaat met hem mee. Alexander ervaarde op zijn zestiende voor het eerst homoseksuele gevoelens. ‘Toen ik op mijn twintigste uit de kast kwam, heb ik wel een traantje gelaten. Gelukkig accepteren mijn ouders, broers en vrienden me zoals ik ben.’ Hij is naar eigen zeggen ‘niet zo thuis in de gay scene’, maar ziet de Onbeperkt Samen boot als een spannend en leuk experiment. Alexander: ‘Ik denk dat het goed is voor iedereen om de botenparade een keer mee te maken. Dat helpt bij acceptatie, en acceptatie maakt het leven mooier.’

‘Ik krijg al een stempel door mijn beperking, ik hoef er niet één bij omdat ik trans ben’

Ook Michelle vaart mee op de boot. Zij was nog jong toen ze ontdekte dat ze transgender is, maar deelde dit pas veel later. Ze voelde zich niet goed in haar vel en miste iets. Toen ze uit de kast kwam, kreeg ze te maken met vooroordelen binnen de zorg. ‘Soms zeiden begeleiders: het zit tussen je oren. Maar ik wist: ik ben zoals ik ben.’ Deze ervaringen motiveerden Michelle om op te komen voor andere lhbti+ personen met een verstandelijke beperking, bijvoorbeeld door (via Zonder Stempel) trainingen te geven aan begeleiders in de gehandicaptenzorg. Het betekent veel voor haar om mee te varen tijdens de Canal Pride.

Dragqueen Phoebe Crystal, geboren voor het podium

Toen Michelle voor het eerst queens zag optreden, dacht ze ‘dit is iets voor mij’. Ze treedt sindsdien zelf op als dragqueen Phoebe Crystal en ook op de Onbeperkt Samen boot staat ze op het podium, samen met zangeres Patricia Foort. ‘Samen maken we er een feest van!’

‘Mijn moeder heeft me geleerd hoe ik met open blik moet omgaan met mensen die anders zijn of anders lijken dan ik. Dat is een mooie les, want die mensen blijf je altijd tegenkomen.’

Alexander, een van de opvarenden van de Onbeperkt Samen boot

Over Zonder Stempel

Zonder Stempel is een project van COC Nederland voor LHBTI+ personen met een verstandelijke beperking. Samen met partners zorgt Zonder Stempel voor coaching, kennis, uitwisseling en ontmoeting voor en door LHBTI+ personen met een beperking. Dit doen we samen met ervaringsdeskundigen, de doelgroep zelf, onder het motto “niets over ons, zonder ons”. Dankzij Zonder Stempel staan LHBTI+ personen met een beperking er niet meer alleen voor!

Deelnemende organisaties

Naast Zonder Stempel en de VGN zelf nemen de volgende organisaties deel aan de Onbeperkt Samen boot: Amerpoort, Amsta, Aveleijn, Cello, Driestroom, Estinea, Odion, Ons Tweede Thuis, Philadelphia, Pluryn, 's Heeren Loo, Stichting Daelzicht, Zorgeloos Ambulant, Zorggroep De Opbouw/Prinsenstichting en Zuidwester.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Noortje Smit
E-mail
Telefoonnummer
Noortje Smit

Deze pagina is een onderdeel van