Masterclass 'Wetenschappelijk onderzoek' 2016 feestelijk afgerond
Op 17 juni 2016 is de vijfde editie van de VGN-masterclass 'Wetenschappelijk onderzoek in de gehandicaptenzorg' afgerond. In een feestelijke bijeenkomst reikte VGN-manager Ditte van Vliet de certificaten aan de deelnemers uit.
De deelnemers beoordeelden de masterclass als zeer goed. Een paar uitspraken van deelnemers: Prettige en kundige docenten. Deskundige en vriendelijke gastdocenten. Leerzame en afwisselende dagen, juist de afwisseling tussen tijd met docenten en groepsgenoten om over je eigen voorstel te praten in combinatie met input vanuit de collega’s is erg fijn.
De opbrengst van de masterclass
Deelname aan de masterclass 'Wetenschappelijk onderzoek in de gehandicaptenzorg' is voor deelnemers interessant, omdat zij hun eigen deskundigheidsniveau verhogen. Hiervan profiteert ook het team waarvan ze op hun werkplek deel uitmaken. Voor de organisatie is er op verschillende manieren opbrengst. Allereerst voor hun cliënten, want ieder project is er op gericht om vragen en/of problemen van hen op te lossen en om zo bij te dragen aan kwaliteit van leven. Daarnaast beschikt de organisatie over een onderzoeksplan en een toegeruste onderzoeker. Ook vormt de organisatie een betere gesprekspartner voor (externe) onderzoekers en zijn er nieuwe contacten met medewerkers van universiteiten, kennisinstituten en lectoraten. Bovendien er is spin-off op het terrein van HRM, namelijk gemotiveerde medewerkers die meer binding ervaren met de eigen organisatie. Tenslotte draagt de masterclass bij aan het onderzoeksbeleid van de VGN en aan de academisering van de gehandicaptensector.
De deelnemers
De 13 deelnemers die de masterclass hebben voltooid waren afkomstig van de volgende organisaties: Amerpoort, Zozijn, De Zijlen, NSDSK, ’s Heeren Loo, Twentse Zorg Centra, Heliomare, Cavent, CCE en de Christelijke hogeschool Ede. Hun onderzoeksvoorstellen richtten zich onder meer op rouwverwerking en omgaan met verlieservaringen bij mensen met een verstandelijke beperking, preventief pedagogisch handelen in een gezinshuis bij agressie van jongeren met een LVB, de meerwaarde van specialistische verpleegkundige hulp in de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking en de effecten van een cursus mindfullness voor mensen met een verstandelijke beperking.
Volgende editie
Wilt u binnen uw organisatie ook aan de slag met wetenschappelijk onderzoek? In januari 2017 start een nieuwe editie van deze masterclass. Op 6 oktober 2016 wordt hiervoor een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd. Meer informatie hierover wordt binnenkort op deze website gepubliceerd.