Lezing Andrew Solomon en Karin Spaink over identiteit en beeldvorming gehandicapten
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) organiseert op 23 maart een lezing over mensen met een beperking: Welke invloed heeft een beperking op je identiteit? En hoe kijkt de samenleving tegen je aan? Hierover spreekt auteur Andrew Solomon, bekend van de Amerikaanse bestseller Far from the tree (vertaald als Ver van de boom), en houdt Karin Spaink, schrijver en columnist, een co-referaat.
Andrew Solomon
In zijn boek Ver van de boom beschrijft Solomon op aangrijpende wijze voor welke problemen ouders komen te staan als hun kinderen anders zijn dan verwacht, bijvoorbeeld omdat ze een beperking hebben. Als de appel letterlijk ver van de boom valt. Wat betekent dat voor hun identiteit? En die van hun ouders? Op 23 maart gaat hij verder in op wat hij nu ziet gebeuren in de Amerikaanse maatschappij, hoe er meer en meer gestreefd wordt naar gelijkvormigheid in plaats van het ‘vreemde’ te omarmen.
Karin Spaink
Karin Spaink gaat in haar co-referaat in op dat laatste onderwerp: wat zijn de sociale aspecten van het hebben van een handicap. Haar stelling is dat de Nederlandse maatschappij ‘beeldtaal’ mist waar het gehandicapten betreft. Hoe kan het ooit normaal worden dat gehandicapten een baan hebben, wanneer je ze zelden ziet werken?
De bijeenkomst wordt ingeleid door Femke Halsema, voorzitter van de VGN.
Locatie en tijd
De lezing vindt plaats in het Spoorwegmuseum Utrecht. Het programma start om 14.30 uur en duurt tot 16:45 uur.
Campagne Nederland Onbeperkt
De VGN startte in oktober van 2016 de campagne Nederland Onbeperkt met als doel van Nederland een land te maken waarin iedereen kan meedoen. Ook wie een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking heeft. Het motto: Zo ver zijn we gekomen. En we willen door. Guido Bindels, vader van een ernstig beperkte dochter en panellid van de campagne, schreef een persoonlijke recensie over Ver van de boom.