Kristel Vlot-van Anrooij winnaar Ds. Visscherprijs 2022

De winnaar van de Ds. Visscherprijs is dr. Kristel Vlot-van Anrooij met haar onderzoek over gezondheidsbevordering bij mensen met een verstandelijke beperking. De Ds. Visscherprijs werd op 30 maart 2022 voor de veertiende keer uitgereikt in Nijmegen.

Gezondheidswetenschapper Kristel Vlot-van Anrooij.
Gezondheidswetenschapper Kristel Vlot-van Anrooij. Foto door Hans Tak.

Gezondheidsbevordering gericht op de omgeving

Om gezond te eten en te leven hebben mensen met een verstandelijke beperking een ondersteunende omgeving nodig. ‘Een groot aantal van deze mensen verblijft immers in een zorginstelling en zijn voor hun keuzes in voeding en leefstijl geheel afhankelijk van hun omgeving. Het onderzoek van dr. Kristel Vlot-van Anrooij vertrekt dan ook niet vanuit individuele gedragsverandering, maar richt zich op de omgeving van deze mensen’, aldus de jury in het juryrapport.

Lees het interview met dr. Kristel Vlot-van Anrooij over haar onderzoek dat eerder is verschenen.

Samenwerking met de praktijk

De jury is zeer te spreken over de manier waarop dr. Vlot-van Anrooij haar onderzoek heeft uitgevoerd. Zo heeft zij veel samengewerkt met de praktijk waarbij ze verschillende personen heeft betrokken, zoals mensen met een verstandelijke beperking, begeleiders, professionals en managers. Ook werkte dr. Vlot-van Anrooij als onderzoekster in de uitvoer en besluitvorming over het onderzoek in het bijzonder samen met co-onderzoekers. Volgens de jury levert het waardevolle en toepasbare inzichten op voor de praktijk, en aandacht voor verbetering als het gaat om gezondheidsbevordering.

Concrete tool ontwikkeld

De jury is ook erg te spreken over het feit dat er een tool is ontwikkeld waarmee zorgaanbieders direct aan de slag kunnen. Zo kunnen zij inzichten uit het onderzoek direct toepassen in de verbetering van de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking.

Erg onder de indruk

De jury is onder de indruk van het vele werk dat is verricht, de nauwe samenwerking met de praktijk, de wijze waarop verschillende deelstudies mooi op elkaar aansluiten en hoe het proefschrift een geheel vormt, volledig en rijk met maar liefst zes gepubliceerde artikelen.

Dr. Kristel Vlot-van Anrooij publiceerde haar onderzoek in het proefschrift Embedding health promotion in support settings for people with intellectual disabilities, an innovative adaptation of the settings approach. Zij heeft met haar eerste plaats een geldbedrag van € 20.000 gekregen.

Tweede prijzen

De twee andere genomineerden ontvingen beiden de tweede prijs:

  • Dr. Pauline Hamers, met haar proefschrift Shine a light on depressive symptoms in adults with intellectual disabilities. Diagnostics and non-pharmacological treatment. 
  • Dr. Vincent Peters, met zijn proefschrift Turning modularity upside down: Patient-centered Down syndrome care from a service modularity perspective.

Zij winnen beide een bedrag van € 6.000.

Over de Ds. Visscherprijs

De Ds. Visscherprijs  wordt eenmaal in de twee jaar toegekend aan de schrijver van een uitermate waardevol proefschrift in het belang van mensen met een verstandelijke beperking, verdedigd aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit. De prijs is een initiatief van het Ds. J.A. Visscherfonds in samenwerking met het tijdschrift NTz en uitgeverij Koninklijke Van Gorcum BV.

De leden van de jury

De jury bestond uit prof. dr. Petri Embregts (voorzitter), dr. Marjolein Herps (jurysecretaris), dr. Carien Beurskens (bestuurslid Ds. Visscherfonds), prof. dr. Bea Maes, dr. Sandra Mergler, prof. dr. Xavier Moonen en prof. dr. Geraline Leusink.

Meer informatie

In totaal werden zeventien proefschriften ingediend met een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Meer informatie over de prijsuitreiking, zoals het juryrapport, de samenvattingen van de proefschriften en de presentaties van de drie genomineerden, zijn te lezen op www.ntzonline.nl (Ds. Visscherprijs) en op www.dsvisscherfonds.nl.

Deze pagina is een onderdeel van