Kees (73) voor de klas om vooroordelen over zijn handicap weg te nemen
‘Loop eens normaal!’ Met enige regelmaat krijgt Kees Broers (73) uit Veenendaal een dergelijke opmerking naar zijn hoofd geslingerd. Kees heeft cerebrale parese. Dit betekent dat hij spastisch is, maar dat belemmert hem niet om dagelijks de straat op te gaan. “Ik loop misschien niet zo elegant, maar ik kom overal en ben hetzelfde als ieder ander.” Vandaag gaf Kees op verzoek van het campagneteam van Nederland Onbeperkt op de basisschool bij hem om de hoek een gastles over zijn beperking. De landelijke media volgden hem op de voet...
Kees vertelde de kinderen over zijn eigen schooltijd. “Ik was het enige gehandicapte kind op school. Mijn klasgenoten waren aan mijn beperking gewend en behandelden me als ieder ander. Ik voelde me veilig en geaccepteerd. Het waren de beste jaren van mijn leven. Mijn klas van toen vertelde me jaren later tijdens een reünie dat ze het fijn vonden met mij te zijn opgegroeid. Door mij hebben ze geen vooroordelen als ze iemand ontmoeten met een beperking.”
Onder de indruk
Voor Kees was dit de drijfveer om op de basisschool vlakbij zijn huis te vertellen over zijn beperking. “Kinderen moeten al van jongs af aan in contact komen met mensen met een beperking. Dan laten ze het hopelijk uit hun hoofd om mensen na te roepen of uit te lachen die er anders uit zien.” De kinderen die vandaag het verhaal van Kees hebben gehoord waren erg onder de indruk en zullen dat zeker niet doen. Zoals de 11-jarige Rowena: “Ik vind het echt naar dat Kees soms wordt uitgelachen. Het is heel dapper van hem dat hij zijn verhaal kwam vertellen. Op een vrolijke manier, met veel grapjes tussendoor...”
Mediabelangstelling
Nog voordat Kees zijn les op basisschool De Schakel begon, was er al mediabelangstelling voor zijn initiatief. SBS6 maakte opnamen van zijn optreden voor Hart van Nederland (uitzending donderdagavond 18.00 uur en 23.35 uur) en ook RTV Utrecht woonde de les bij om een reportage te kunnen maken.
Op www.nederlandonbeperkt.nu staat een verwijzing naar het project ‘Iedereen hoort erbij’, dat scholen met een speciaal lespakket in staat stelt om leerlingen op een speelse manier meer begrip te laten krijgen voor leeftijdsgenoten met een beperking.