Kamer: zorgpersoneel verdient bonus voor strijd tegen corona

De Tweede Kamer heeft op woensdag 18 maart 2020 met premier Rutte en de ministers Bruins (Medische Zorg), Hoekstra (Financiën), Koolmees (Sociale Zaken) en Wiebes (Economische Zaken) gedebatteerd over de aanpak van de uitbraak van het coronavirus (Covid-19). De Tweede Kamer vindt dat het zorgpersoneel dat in de 'frontlinie staat en keihard werkt om het virus eronder te krijgen een bonus verdient.

Zorgen over het coronavirus 

De uitbraak van het coronavirus Covid-19 legt een grote druk op de zorg. Zijn er wel voldoende medewerkers, mondkapjes, beademingsapparaten, intensivecarebedden en testmiddelen? Veel woordvoerders in de Kamer maken zich daar zorgen over.

Aandacht voor gehandicaptenzorg

De heer Hijink (SP) vroeg aandacht voor de gehandicaptenzorg. “Ik denk aan de bewoners in de gehandicaptenzorg, de meest kwetsbaren in de gehandicaptenzorg met een niet-behandelprotocol. Het betekent dat als deze meervoudig gehandicapte mensen ziek worden, ze het ziekenhuis niet eens halen. Op dit moment wordt in de gehandicaptenzorg gewerkt zonder beschermende maatregelen. Ik ben heel erg voor vrijwilligheid als we naar de industrie kijken, maar als ik zie wat voor noodpakketten er worden klaargelegd om de industrie te ondersteunen, dan zou ik zeggen dat we nu ook meer van haar mogen vragen dan alleen vrijwilligheid.
Minister Bruins zegde toe dat hij mondkapjes in Nederland gaat vorderen om snel het tekort te kunnen aanvullen. We moeten alles op alles zetten om de Nederlandse zorg blijven voorzien van voldoende mondkapjes en andere beschermingsmiddelen, beklemtoonde minister Bruins.

Segers (ChristenUnie) sprak zijn waardering ervoor uit dat de gebarentolk is ingezet bij de communicatie van het kabinet en deed een hartenkreet:  “Vanuit de gehandicaptenzorg is gevraagd om te kijken naar communicatie voor mensen die het lastig vinden om er even doorheen te ploegen, die niet helemaal direct alle websites kunnen vinden. Heb ook oog voor de groep mensen met een verstandelijke beperking. Heb speciale aandacht voor hen, want de informatie en de zorg gaan ook hen aan.” Daarnaast vroeg hij aandacht voor andere kwetsbare groepen waaronder flexwerkers met een nulurencontract. 

Waardering voor zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers die 24 of 72 uur klachtenvrij zijn, mogen weer aan het werk. Dit brengt ouderen en andere kwetsbare groepen in gevaar, waarschuwt onafhankelijk Kamerlid Van Kooten. Zij wees op een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie waaruit blijkt dat mensen na genezing nog wekenlang besmettelijk kunnen zijn.  Van Kooten  vroeg om een extra bonus te geven aan het zorgpersoneel om als samenleving zo onze dankbaarheid te tonen. Het voorstel kreeg de unanieme steun van de Kamer. Ze staan in de 'frontlinie', staat in de motie van het onafhankelijke Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen. "Behalve een welgemeend applaus zou dat ook een financiële blijk van waardering mogen opleveren." Het kabinet gaat onderzoeken of dat kan.

Steun voor economische maatregelen

De regering kondigde ook breed pakket aan om de economische gevolgen van de virusuitbraak voor ondernemingen, werknemers en zzp'ers te beperken. De kosten voor de komende drie maanden zijn naar schatting 10 tot 20 miljard euro. Dit kunnen we doen doordat de overheidsfinanciën op orde zijn, zegt minister Hoekstra. Het gaat onder andere om: eenvoudiger werktijdverkorting en ruimere deeltijd-WW, ondersteuning voor zzp'ers en uitstel van belastingbetaling voor bedrijven. Er is brede steun voor deze maatregelen. 

Lockdown

Premier Mark Rutte sloot in het debat met de Tweede Kamer niet uit dat er op korte termijn extra maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zal gebeuren als het aantal ziektegevallen en doden door het virus erg oploopt. Maar een zogeheten lockdown is nu niet aan de orde.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Dianne van der Veen
Telefoonnummer
06-41284280
Dianne van der Veen