iWmo: de standaard in digitale communicatie tussen gemeenten en zorgaanbieders
De iWmo-standaard richt zich op het stroomlijnen van digitale communicatie tussen gemeenten en zorgaanbieders. De standaard is gereed om ingevoerd te worden in de administratieve processen rond de Wmo en is ontwikkeld om een aanbieder op één manier met verschillende gemeenten te laten communiceren en een gemeente met meerdere aanbieders. iWmo is gebaseerd op de reeds bestaande AZR-standaarden.
iWmo bestaat uit vier berichten (toewijzing, aanvang ondersteuning, beëindiging/mutatie, declaratie) en hun retourberichten. Daarnaast zijn er voor sommige gevallen nog berichten voor wachtlijst, indicatie en aanvraag indicatie beschikbaar.
Gemeenten en zorgaanbieders moeten er nu voor gaan zorgen dat de gegevensuitwisseling daadwerkelijk mogelijk wordt. Ze moeten dus aan tafel met hun softwareleveranciers en met name gemeentelijke processen aanpassen op de afstemming met de zorgaanbieders en afspraken maken over de berichten die ze uitwisselen, bijvoorbeeld over de frequentie. De noodzaak om hun administratieve proces aan te passen wordt door de gemeenten ingezien. Op de ALV van de VNG stemde 95 procent voor het gebruik van deze standaard.
Voor de aansluiting van de gemeenten is via het Inlichtingenbureau van het ministerie van Sociale Zaken en zorgknooppunt Vecozo een gemeenschappelijke route voor de berichten opgezet. Daarmee kunnen gemeenten vanaf 1 januari 2015 in één keer op alle zorgaanbieders aansluiten. In augustus komt er een ‘validatiemodule’ beschikbaar, waarmee ketenpartijen hun berichten kunnen testen.