Impressie Tweede Kamerdebat: Minister komt met richtlijn verdeling beschermingsmiddelen

De Tweede Kamer debatteerde woensdag 1 april met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge over de verlenging van de maatregelen tegen het coronavirus. De VGN had in een brief aan de Kamer opnieuw de aandacht gevraagd voor het testen en beschermen van zorgverleners en cliënten in de gehandicaptenzorg.

Tijdens de persconferentie op 31 maart kondigde minister Rutte al aan dat het aantal coronavirustesten de komende weken flink wordt opgeschroefd om zo ook zorgpersoneel buiten het ziekenhuis, waaronder professionals in de gehandicaptenzorg, te screenen op het virus. Vanaf maandag 6 april wordt het aantal testen in een aantal stappen verhoogd van 4.000 per dag naar 17.500 per dag.

Verder blijven de afgesproken bezoekersregelingen in de gehandicaptenzorg, de ggz, en de jeugdzorg van kracht. Het besluit van het kabinet om de coronamaatregelen tot en met 28 april te verlengen, kon rekenen op unanieme steun van de Tweede Kamer. Meerdere partijen vroegen zich af of het tijd is voor extra maatregelen, maar volgens premier Rutte is dat niet nodig.

Zichtbaarheid gehandicaptenzorg 

Tijdens het debat sprak de Kamer wederom veel waardering uit voor het zorgpersoneel. Ook kwamen er veel vragen over beschermingsmiddelen en testen. De PVV en de ChristenUnie noemden expliciet de noodzaak van beschermingsmiddelen voor de gehandicaptenzorg. In een reactie op Twitter reageerde Lilian Marijnissen (SP) dat de gehandicaptenzorg zeker niet wordt vergeten.

Verdeling van beschermingsmiddelen en testen

Diverse Kamerleden wilden weten hoeveel er nu precies getest gaat worden. Doet Nederland voldoende om de testcapaciteit te vergroten, en kan dit niet sneller? "Zo maximaal mogelijk”, zei minister De Jonge. Maar de mogelijkheden zijn nog beperkt, dus daarom is de uitbreiding van de testcapaciteit nu allereerst gericht op de zorgmedewerkers.

Volgens minister De Jonge wordt het maximale gedaan om de beschermingsmiddelen in Nederland te krijgen en te verdelen: "We kunnen pas tevreden zijn als ze bij alle sectoren zijn". De minister beloofde een richtlijn voor een betere verdeling en prioritering per zorghandeling en zorgsector. Wat is het perspectief nu voor zorgprofessionals die zich in hun werk niet veilig voelen, vroeg Van der Staaij (SGP). Minister De Jonge zegde toe dat de genoemde richtlijn met een betere verdeling van de beschermingsmiddelen nog deze week verschijnt.

Beschermen van kwetsbare mensen

Het debat ging veel over 'fase 3', waarbij er niet voldoende plekken op de IC's zijn en er keuzes moeten worden gemaakt wie wel en wie niet op de IC wordt behandeld. De Jonge benadrukte dat hij zo lang mogelijk in de fase daarvoor wil blijven, en dat daar ook mogelijkheden voor zijn. Als het aantal IC-bedden komend weekend inderdaad is opgeschaald tot 2400, is dat niet het eindpunt. Hij wil „een wederkerige afspraak” met Duitsland maken, om elkaar te helpen zodra de eigen IC-capaciteit niet voldoet.

Als er toch keuzes gemaakt moeten worden aan wie wel en wie niet behandeld kan worden, is dat aan medici, stelde De Jonge. Hij wil hen wel „maximale juridische ruggensteun” geven. Zo willen medici graag dat de minister het moment waarop fase 3 ingaat, door de minister wordt afgekondigd. De wet biedt daar nu geen mogelijkheid voor, maar de minister gaat bekijken hoe dat geregeld kan worden.

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive care, had al eerder benadrukt dat ook mensen met een beperking behandeld kunnen worden op de intensive care. In het filmpje dat u hier kunt bekijken, licht hij dit toe.

Begrijpelijke informatie voor mensen met beperking

In zijn brief aan de Kamer meldde minister de Jonge dat op www.rijksoverheid.nl/coronavirus  video’s beschikbaar zijn met informatie over het coronavirus in Nederlandse Gebarentaal. Voor mensen met een verstandelijke beperking is een uitlegmodule ontwikkeld. Op https://corona.steffie.nl/nl/ wordt in eenvoudige taal uitleg gegeven over het coronavirus. Over de informatievoorziening richting mensen met een beperking is nauw contact met Ieder(in), VGN, LFB en MIND.

De VGN-brief én de brief van minister De Jonge aan de Tweede Kamer zijn als bijlage toegevoegd.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Dianne van der Veen
Telefoonnummer
06-41284280
Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van