IASSIDD 2016 (6): We weten nog heel veel niet!
Eenvoudige informatie voor mensen met een beperking is vaak helemaal niet begrijpelijker dan de oorspronkelijke tekst. Hoe dat komt weten we (nog) niet.
Bij het ontbijt wordt in Melbourne spaghetti gegeten. Niet alleen door de vele Aziaten die hier wonen, maar ook door Australiërs met een Europese achtergrond. Dit is een van de voorbeelden van gelukte fusies tussen culturen in Australië. Melbourne is een multiculturele stad, met alle voor- en nadelen die daar bij horen. Op weg naar het Convention Centre ’s morgens vroeg zie ik veel daklozen die liggen te slapen op de boulevard langs de Yarra. Niet iedereen profiteert voldoende van al het mooie dat Australië te bieden heeft.
Speeltuin
De vraag of mensen met een verstandelijke beperking voldoende kunnen floreren is in veel lezingen onderwerp van gesprek. Regelmatig valt het woord austerity: budgettaire soberheid. Goede zorg kan niet zonder voldoende middelen en daar ontbreekt het in vele landen aan. Waar het ook nog steeds aan ontbreekt is aan effectieve en evidence based interventies. IASSIDD is een speeltuin voor enthousiaste onderzoekers die graag hun positieve onderzoeksresultaten delen. Maar we weten nog heel veel niet!
Life style
Een voorbeeld. Een relatief nieuw gebied van onderzoek is dat van health literacy. Kort gezegd is dit de mogelijkheid van personen om de eigen gezondheid te monitoren, informatie te verzamelen en te integreren in de life style. Mathilde Mastenbroek van de Universiteit Nijmegen vertelde over haar onderzoek naar de communicatieve relatie tussen arts en patiënt en liet zien dat professionals nog veel kunnen verbeteren.
Begrijpen
Susan Buell van de universiteit van Kent toonde onderzoeksresultaten waarin duidelijk werd dat mensen met een verstandelijke beperking medische informatie vervat in easy to read Engels niet beter begrijpen dan de oorspronkelijke tekst. Deze bevinding komt overeen met de resultaten van mijn eigen onderzoek, dat ik vandaag presenteerde. We hebben allerlei ideeën over de oorzaken hiervan, maar die vragen om verder onderzoek. Voorlopig weten we dat het eenvoudig opmaken van een tekst en die voorzien van plaatjes niet voldoende is om de begrijpelijkheid van informatie voor mensen met een verstandelijke beperking te vergroten.
Enthousiasme
Het delen van onderzoekresultaten naar zulke niet-succesvolle projecten is een belangrijke opbrengst van dit IASSIDD congres. Maar het delen van enthousiasme voor onderzoek ten bate van de zwaksten in onze samenleving, is een andere belangrijke doelstelling. In dat opzicht is het 2016 IASSIDD World Congres zeker geslaagd te noemen. Op naar Glasgow 2019!
Xavier Moonen is bijzonder lector aan Zuyd Hogeschool en beleidsadviseur bij Koraal Groep.