Herdenking vergeten slachtoffers gehandicaptenzorg en psychiatrie

In heel Nederland gedenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat is ook het moment om stil te staan bij de vergeten slachtoffers van de psychiatrie en gehandicaptenzorg. Dit gebeurt onder meer in Apeldoorn, Den Haag en Zuidlaren.

Psychiatrische patiënten en mensen met een beperking zijn in de oorlog in bovenmatige aantallen overleden onder erbarmelijke omstandigheden. In nazi-Duitsland en in bezet gebied in Oost-Europa vonden meer dan 200.000 mensen met een beperking of psychiatrische ziekte de dood. Door vooropgezet beleid. In andere landen - waaronder Nederland - stierven veel patiënten door ondervoeding, verwaarlozing en gedwongen verplaatsing.

NIOD en Stichting vergeten slachtoffers

Diepgravend, landelijk onderzoek is nodig naar de omstandigheden in de psychiatrie en gehandicaptenzorg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies zal dat doen. De stichting Vergeten slachtoffers vraagt daarvoor aandacht door op 4 mei om 08.00 uur ’s ochtends hernieuwd live te gaan met de website www.vergetenslachtoffers.nl.

Deze website informeert over het lot van mensen met een beperking of psychische problematiek tijdens de Tweede Wereldoorlog en over onderzoek daarnaar. GGZ Nederland en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en tal van zorginstellingen ondersteunen de stichting Vergeten slachtoffers.

Monumenten

Op een aantal plaatsen in Nederland zijn inmiddels monumenten en gedenkplaatsen voor vergeten slachtoffers. Onder meer in:

  • Apeldoorn, ’s Heeren Loo, Het Apeldoornse Bosch
  • Den Dolder, Willem Arntsz Hoeve
  • Den Haag, Parnassia (Ramaer-kliniek Rosenburg)
  • Franeker, Psychiatrisch Ziekenhuis/GGZ Friesland
  • Medemblik, voormalig Provinciaal Ziekenhuis voor mannelijke psychiatrische patiënten
  • Wagenborgen, Groot-Bronswijk, Akeleistraat
  • Wolfheze
  • Zuidlaren, Evacuatiemonument Dennenoord

Deze pagina is een onderdeel van