Griepvaccinatie voor zorgmedewerkers: samen tegen griep
Elk jaar krijgt gemiddeld 1 op de 10 mensen griep. Meestal is het onschuldig, maar er zijn ook ieder jaar mensen die eraan overlijden. Het is mogelijk een vaccinatie te krijgen die de kans op de besmettelijke ziekte verkleind. Zorgorganisaties kunnen hun medewerkers faciliteren in het halen van deze griepprik. Hierover lees je meer in dit artikel.
Informatie voor werkgevers over het faciliteren van de griepprik
Als werkgever dien je te zorgen voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden voor werknemers. Bescherming tegen een biologische agens, zoals griep, valt daar ook onder. Daarom is het belangrijk dat werkgevers de griepvaccinatie faciliteren voor hun werknemers. Dat kan door de vaccinatie op locatie aan te bieden, of door de kosten ervan te vergoeden als werknemers een recept bij de huisarts halen. De Gezondheidsraad maakte een afwegingskader om te helpen bij de keuze.
Bestelprocedure werknemers
Als zorgorganisaties hun zorgmedewerkers faciliteren in het halen van de griepprik, moeten zij hierover afspraken maken met de leveranciers die deze vaccins voor organisaties verzorgen. In dat geval is het belangrijk om nu te starten met de voorbereiding van de vaccinatiecampagne. Zorgorganisaties kunnen de vaccins voor hun medewerkers namelijk nu bestellen bij hun (vaste) leveranciers en worden in oktober en/of november geleverd. Als werkgevers de griepvaccinatie aanbieden aan hun medewerkers, zijn zij verplicht deze te vergoeden.
Ben je als werkgever niet bekend met het bestellen van vaccins? Neem contact op met de apotheek waar je als werkgever veel mee samenwerkt, de leveranciers die de vaccinaties leveren, of bij de partijen die alles op locatie kunnen regelen (van regelen van vaccins tot plaatsen). Met de groeiende aandacht rondom de griepvaccinatie en het belang hiervan, is het voor werkgevers belangrijk om deze vaccinaties zo snel mogelijk te bestellen, willen zij niet voor een tekort staan. Belangrijk is dat zorgmedewerkers die in het najaar een oproep voor de griepvaccinatie krijgen van de huisarts, dit ook daadwerkelijk bij de huisarts laten doen en niet bij de organisatie.
Griep en de gehandicaptenzorg
Aangezien griep een besmettelijke ziekte van de luchtwegen is, is de kans op griep groter als mensen dicht op elkaar leven of werken. Omdat mensen in de gehandicaptenzorg vaak dicht in de buurt (moeten) komen bij elkaar én bij hun cliënten, is het verstandig als medewerkers een griepprik halen. Dat maakt hen minder vatbaar voor griep, waarmee zij ook mensen in hun directe omgeving beschermen, zoals collega’s, cliënten en familie. Mensen kunnen het virus namelijk ook verspreiden zonder zelf ziek te zijn - iets wat veel mensen vergeten. Vaccineren heeft dus zin en is niet alleen bedoeld voor kwetsbare doelgroepen in onze samenleving.
Wat doet de griepvaccinatie?
Een griepvaccinatie helpt voorkomen dat iemand ziek wordt of ernstige complicaties krijgt als gevolg van griep. Daarnaast verkort het de duur van de periode waarin iemand ziek is.
Informatie voor de zorgmedewerker over het halen van de griepprik
In oktober en november krijgen zo'n 6 miljoen mensen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik, namelijk mensen die meer risico lopen om ernstig ziek te worden. Volgens de RIVM vallen hieronder onder andere mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen. Zorgmedewerkers krijgen niet standaard een oproep van de huisarts. Maar omdat velen van hen dagelijks met één van de kwetsbare groepen werken, krijgen zorgmedewerkers soms wel een oproep van hun werkgever. De organisatie waar je werkt kan met leveranciers afspraken maken om op locatie de griepprik aan medewerkers te bieden. Deze griepprik wordt door de verzekeraar of door de werkgever vergoed. Als je geen griepprik op locatie kan krijgen, is het vaak wel mogelijk om deze op kosten van je werkgever te halen bij je eigen huisarts. Informeer hierover bij je werkgever als je vragen hebt. Het is de bedoeling dat medewerkers die een oproep van de huisarts krijgen ook daadwerkelijk naar de huisarts gaan voor hun griepprik, en niet ingaan op een eventuele oproep van de werkgever om de griepprik op locatie te halen
Een griepprik is niet verplicht. Iemand kiest altijd zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken. Op de website van de RIVM staat meer informatie over het halen van de griepprik.
Bestelprocedure voor cliënten
Let op. Voor de griepvaccinatie van cliënten geldt een andere procedure. Net zoals elk jaar zal het SNPG de zorgorganisaties binnenkort informeren over de bestelprocedures voor de griepvaccins voor cliënten. De griepvaccinaties voor cliënten worden door de overheid betaald.