“Gemeenten hebben blinde vlek voor specifieke gehandicaptenzorg”

In een blog in het digitale magazine van Binnenlands Bestuur doet VGN-directeur Frank Bluiminck een beroep op de gemeenten om op het gebied van specifieke Wmo-zorg meer verantwoordelijkheid te nemen. “Nog steeds blijkt dat een flink aantal gemeenten hiervoor een blinde vlek heeft.” 

WMO en getekende poppetjes op groene achtergrond

De aandacht gaat volgens Bluiminck vaak eerst uit naar de ouderen. “Mensen met een beperking zijn niet of slecht in beeld. Gemeenten denken al snel: dit is zware en langdurige zorg en dus iets voor de Wet Langdurige Zorg. Maar dat is meestal ten onrechte. Gemeenten hebben op grond van WMO ook een zorgplicht voor gehandicapten. Die aandacht is des te belangrijker, omdat mensen met een beperking niet op deuren bonken, niet staken en nooit demonstreren. Ik vraag gemeenten: leer ze kennen, zorg dat ze die ruggensteun krijgen die ze op dat ene moment nét nodig hebben om zelfstandigheid onder de knie te krijgen. Met intensieve zorg of lichte begeleiding. Langdurig of tijdelijk.” 

Lichtpuntjes

De VGN-directeur ziet ook lichtpuntjes tussen de blinde vlekken. “Het is goed om te zien hoe een aantal gemeenten toegankelijkheid duidelijk van belang vinden. Dat merken we bijvoorbeeld aan hoe blij ze zijn met het feit dat ze in de top tien staan van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente, waar wij ons voor inzetten. Gemeenten die in deze competitie hoog scoren bij gehandicapte inwoners en hun verwanten laten zien dat ze mensen met een beperking goed in beeld hebben.”

Klik hier voor de volledige blog van Frank Bluiminck op Binnenlands Bestuur

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Noortje Smit
E-mail
Telefoonnummer
Noortje Smit

Deze pagina is een onderdeel van