Eerste VGN-verenigingsmiddag voor bestuurders

‘De gehandicaptenzorg staat voor spannende tijden. We worden ons steeds meer bewust dat we in de toekomst niet op dezelfde manier zorg kunnen blijven leveren als voorheen. En dat vraagt lef van jullie, als bestuurders, om de zorg anders te organiseren. Het is belangrijk om hierover het gesprek aan te gaan.’ Met deze woorden verwelkomde Boris van der Ham, voorzitter van de VGN, zo’n 80 bestuurders uit de gehandicaptenzorg. Zij kwamen op 13 juni in Amersfoort bijeen om inspiratie op te doen en ervaringen en ideeën uit te wisselen.

Ruud Veltenaar in gesprek met de zaal
Ruud Veltenaar in gesprek met de zaal

Voor het eerst organiseerde de VGN een verenigingsmiddag voor bestuurders van haar leden, voorafgaand aan de ALV. Onder leiding van VGN-voorzitter Boris van der Ham en ervaringsdeskundige Idman Nur stond de Visie2030 - het streven naar een samenleving waar iedereen kan meedoen - centraal.   

Ik mag groot dromen

De visie houdt ook in dat de gehandicaptenzorg meer gaat samenwerken met de gemeenschap rondom mensen met een beperking. Idman, mede-dagvoorzitter, deelde wat een betekenisvol leven voor haar betekent: “Voor mij betekent dat dat ik mijn leven kan inrichten zoals ik dat wil, zoals zelf koken en reizen. Ik heb wel een beperking, maar ik ben niet beperkt in mijn ideeën. Ik mag groot dromen.” Vroeger werd Idman omringd door zorg en begeleiding en woonde ze in een leefgroep, nu woont ze zelfstandig. Ze krijgt nog steeds ondersteuning, maar ook hulp van fijne mensen in haar buurt. Dit is mogelijk geworden doordat haar begeleiders vertrouwen in haar hadden en risico’s durfden te nemen.

Dagvoorzitters Boris van der Ham en Idman Nur
Dagvoorzitters Boris van der Ham en Idman Nur

Vind je superkracht en passie

Filosoof en schrijver Ruud Veltenaar opende de middag met een interactieve sessie. Hij stelde vragen zoals: "Wat is gelukkig zijn?" en "Kunnen we de zorg blijven verlenen en betaalbaar houden?" Volgens Ruud kun je alleen gelukkig zijn als je van betekenis bent voor anderen, ongeacht je gezondheid of beperkingen. Hij benadrukte het belang van verbinding met je ware zelf - je passie - en het vinden van je superkracht.

Ruud vertelde het verhaal van Jeroen, een jongeman met een lichte verstandelijke beperking, die zijn superkracht in de natuur ontdekte. Jeroen legt nu dagelijks groene daken aan, noemt zichzelf ecoloog, en helpt de wereld vooruit. Zijn leven is nu in balans en hij ervaart bijna geen beperkingen meer. Als iedereen zijn superkracht vindt, zijn we van waarde en zorgen we beter voor elkaar. Dan ontstaat er een nieuw systeem van naar elkaar omkijken naast het bestaande zorgsysteem.

Workshop Maatschappelijke Beweging met Francoise Johansen (Groene Alliantie, links) en Beatrijs van Riessen (Estinea, rechts)
Workshop Maatschappelijke Beweging met Francoise Johansen (Groene Alliantie, links) en Beatrijs van Riessen (Estinea, rechts)
Prof. dr. Paul de Beer (Universiteit van Amsterdam)
Workshop over de arbeidsmarkt met Prof. dr. Paul de Beer

Verdiepende workshops

Na de plenaire sessie gingen de deelnemers uiteen voor drie workshops over complexe zorg, de arbeidsmarkt en maatschappelijke beweging.

  • Bij de workshop maatschappelijke beweging inspireerde Francoise Johansen, senior beleidsmedewerker van de Groene Alliantie, om te leren van de Alliantie en breder te kijken welke kansen er liggen in de samenleving voor een inclusieve beweging. De komende jaren komt het erop aan: het maken van de concrete vertaling van de Visie 2030 naar de samenleving. En dat is een uitdaging. Steeds kwam terug: Groot denken, klein doen en het delen van goede voorbeelden. 
  • In de workshop over complexe zorg met zorginnovatie-expert Joris Arts werd besproken wat er te leren valt van organisaties buiten de zorg. Belangrijke thema's waren: gewoon doen, denken in win-winoplossingen, en het optimaal faciliteren van medewerkers. Ook kwam aan de orde dat veel medewerkers onder de 35 jaar de gehandicaptensector verlaten. 
  • Dit onderwerp werd verder uitgediept tijdens de workshop over de arbeidsmarkt, waar hoogleraar arbeidsverhoudingen Paul de Beer sprak over arbeidsmarkt trends, de waarde van werk en levensfaseverschillen. Hij benadrukte dat jaarlijks meer jongeren de gehandicaptensector verlaten dan dat er vacatures zijn, en hij legde uit dat het vasthouden en terughalen van deze jongeren een grote impact kan hebben op het arbeidsprobleem. Daarnaast weerlegde hij enkele gangbare aannames, zo zijn er bijvoorbeeld minder verschillen zijn tussen oudere en jongere werknemers dan vaak wordt gedacht. Beide groepen streven naar een vaste baan, een goed salaris, en zingeving in hun werk.

Tijdens de dag werd de uitwisseling van inzichten en ervaringen met collega’s als waardevol en inspirerend ervaren. De VGN is van plan de verenigingsmiddag jaarlijks voort te zetten.

Joris Arts workshop
Workshop 'Wat we kunnen leren van.. andere sectoren', met Joris Arts

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Dianne van der Veen
Telefoonnummer
06-41284280

Deze pagina is een onderdeel van