Eerste reactie op Hoofdlijnenakkoord van VGN-directeur Theo van Uum: 'Zorgen en teleurstelling'
‘In het Hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB missen we een heel belangrijk thema, namelijk aandacht voor mensen met een beperking en de stappen die nodig zijn om hen betekenisvol mee te laten doen in de samenleving’, stelt Theo van Uum, directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, in een eerste reactie.
Nieuwe bezuinigingen bovenop de oude
Bezuinigingen op de gehandicaptenzorg die door het huidige kabinet waren voorgenomen, maar recent door de Tweede Kamer nog controversieel werden verklaard, worden in het Hoofdlijnenakkoord niet teruggedraaid, aldus Van Uum. En daar komen nieuwe bezuinigingen bovenop. Zo wordt gekort op de middelen voor arbeidsmarktbeleid in de zorg, worden de tarieven verder verlaagd en hangen nog niet ingevulde subsidiekortingen boven de markt.
Positief: aandacht voor bestaanszekerheid
Van Uum: ‘De aandacht voor bestaanszekerheid en de positie van mensen met lagere inkomens, het schrappen van de eigen bijdrage voor jeugdhulp en de inzet op betaalbaar wonen in het Hoofdlijnenakkoord zijn positief, maar per saldo overheerst toch de zorg en teleurstelling over het gebrek aan aandacht voor mensen met een beperking, de medewerkers in de zorg en de donkere financiële wolken voor onze sector. We helpen het nieuwe kabinet straks graag mee om deze omissies bij de uitwerking van het Hoofdlijnenakkoord te herstellen.’
Geen woord over de positie van mensen met een beperking
Iedereen moet mee kunnen doen in onze samenleving, dat is de kern van de visie van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Nederland moet nog flinke stappen zetten om dat ideaal waar te maken. In het Hoofdlijnenakkoord wordt met geen woord gerept over de positie van mensen met een beperking, het streven naar inclusie of de maatregelen die nodig zijn om te voldoen aan het VN-verdrag Handicap. Van Uum: ‘Hier moet nog zoveel voor gebeuren, dat dit echt een plek verdient in het Hoofdlijnenakkoord.’
Maatregelen roepen vragen op
Daarnaast staat de sector onder grote financiële druk en zet de nieuwe coalitie de bezuinigingsplannen van de vorige coalitie gewoon door. ‘En doet daar zelfs een flinke schep bovenop. Er wordt gekort op middelen voor het arbeidsmarktbeleid. In plaats van te investeren in digitale innovaties wordt er alvast bezuinigd, omdat deze innovaties dat mogelijk zouden maken. Ook andere maatregelen roepen vooral nog vragen op’, aldus Van Uum.