EenVandaag: grote verschillen in zorg gehandicapten
Jacques Bertens en Willem Rol, beiden cliënten met niet-aangeboren hersenletsel, worden begeleid door zorginstelling Boogh. Maar omdat Jacques in Utrecht woont, krijgt hij straks minder zorg dan Willem die in Hilversum woont. Utrecht kort komend jaar namelijk 35 procent op de begeleiding van Boogh. EenVandaag sprak in de uitzending op maandag 7 oktober over deze plaatselijke verschillen met Hetty van Oldeniel, directeur van zorginstelling Boogh, Hans Schirmbeck, directeur van de VGN en de Utrechtse wethouder Margriet Jongerius.
Door begeleiding over te dragen aan gemeenten, ontstaan plaatselijk veel verschillen. ‘Maatwerk’ noemt staatssecretaris Martin Van Rijn het mooi in zijn beleidsnotities. Maar aan de cliënten en het personeel dat moet worden ontslagen is het lastig uit te leggen, merkt Hetty van Oldeniel, directeur van zorginstelling Boogh.
Directeur Hans Schirmbeck van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) zegt dat veel zorginstellingen merken dat ze extreem gekort worden. En dat de kortingen per gemeente erg verschillen.
Radio EenVandaag
In Radio EenVandaag VGN-directeur Hans Schirmbeck. De VGN vindt dat veel gemeenten niet realistisch zijn met het budget dat ze opzij zetten voor gehandicaptenzorg. Grote groepen gehandicapten krijgen door de decentralisatie straks niet de zorg die ze nodig hebben. Dat is de conclusie die de VGN trekt na een inventarisatie onder leden van de vereniging. Grootste probleem is het bedrag dat gemeenten willen betalen voor de verzorging van gehandicapten. Dat is soms wel 60 procent minder dan er nu aan wordt uitgegeven.
Het interview met Hans Schirmbeck op Radio EenVandaag is terug te beluisteren via http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-uren/2014-10-07/14:00