Digitaal op bezoek: met een handreiking en website nu direct aan de slag
In het project ‘Digitaal op Bezoek’ zijn de ervaringen van de afgelopen anderhalf jaar verzameld en samen met wetenschappelijke kennis gebundeld in een handreiking en website. Voor personen met lichte, matige, ernstige of meervoudige beperkingen blijken er veel mogelijkheden te zijn voor digitaal contact. De gebundelde inzichten komen van pas nu de coronamaatregelen weer aangescherpt zijn, maar ook in tijden zonder beperkingen, als aanvulling op fysieke contactmomenten.
Informeren, inspireren, helpen bij keuzes
De handreiking en website zijn bedoeld om te informeren, inspireren en ondersteunen bij het maken van keuzes. Ze bieden kennis, advies en suggesties voor wat er mogelijk is aan digitaal contact en gaan in op wat er nodig is om digitaal contact te organiseren en begeleiden. Ook kunnen ze helpen bij het formuleren van een visie op digitaal contact. De handreiking richt zich op iedereen die betrokken is bij het maken van beleid rondom sociaal en digitaal contact. Zoals managers, beleidsmakers en cliëntenraden. De kern hiervan is samengevat in een factsheet. De website (inclusief een reeks van animatievideo’s) is een laagdrempelige manier voor bewoners, naasten, begeleiders, managers en beleidsmakers om informatie en voorbeelden te vinden over digitaal contact.
Online bijeenkomst
Op 20 januari 2022 is er een online bijeenkomst waarin de eindproducten en aanbevelingen worden gedeeld. Ook een naaste, begeleider, manager en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland delen hun ervaringen en belangrijke tips en er is ruimte voor vragen via een digitale Q&A. Zie ook de Save-the-Date hieronder. Aanmelden kan via contactincorona.fgb@nl.
Meer weten?
Alle onderzoeksbevindingen en publicaties zijn te vinden op de projectpagina op Kennisplein Gehandicaptensector. Voor vragen kunt u terecht bij Linda Douma: l.n.douma@vu.nl.
Samenwerkingspartners
Het project ‘Digitaal op Bezoek’ is een samenwerking tussen: Academische Werkplaats Viveon (‘s Heeren Loo - VU), Academische Werkplaats Bartiméus - VU, Academische Werkplaats EMB, Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking en belangenvereniging KansPlus. Ook Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Vilans en Universiteit Twente zijn betrokken bij het project.