De waarde van het netwerkperspectief

Het netwerkperspectief is een informatiekundige visie op het vastleggen en beschikbaar stellen van gegevens voor de langdurige zorg en ondersteuning. In het netwerkperspectief staat centraal dat gegevens éénmalig worden vastgelegd en vervolgens beschikbaar worden gesteld bij een bron voor meervoudig gebruik. De gegevens zijn vindbaar en toegankelijk voor personen die hiervoor toestemming hebben. Door het netwerkperspectief te gebruiken worden gegevens inzichtelijk, wordt dubbel werk voorkomen en verbetert de samenwerking tussen zorgprofessionals en andere betrokkenen.

Bevordering van de samenwerking

Het netwerkperspectief heeft waarde voor zorgprofessionals, cliënten en hun naasten. Cliënten krijgen meer regie doordat zij samen met hun naasten op basis van de gegevens keuzes kunnen maken voor hun eigen zorg en ondersteuning. Zorgprofessionals gebruiken gegevens om in de dagelijkse praktijk van elkaar te leren en te verbeteren. En zorgorganisaties gebruiken de gegevens voor verantwoording naar bijvoorbeeld toezichthouders en burgers. Cliënten hebben inzicht in welke zorg vergoed wordt en uitvoeringsinstanties gebruiken gegevens voor het bekostigen van zorg en ondersteuning. Kortom, het netwerkperspectief biedt voordelen voor een ieder in de samenwerking rond de cliënt.

Waarom een video over het netwerkperspectief in de praktijk?

Het netwerkperspectief is als visie omarmd door de partijen in de langdurige zorg en ondersteuning en sluit aan op landelijke doelstellingen vanuit bijvoorbeeld het Integraal Zorgakkoord (IZA). Maar het netwerkperspectief is nog wat abstract voor veel mensen die werken aan digitale gegevensuitwisseling in de langdurige zorg en ondersteuning.

Om het netwerkperspectief te laten landen, kwam bij Platform IZO het idee op om in beeld te brengen wat het netwerkperspectief oplevert voor zorgprofessionals en cliënten in de praktijk. IZO vroeg zorgprofessionals, cliënten én hun naasten waar voor hun de waarde zit. Deze video kunnen professionals van organisaties en programma’s gebruiken in presentaties, bijeenkomsten en overleggen, bijvoorbeeld als inleiding of gespreksstarter.

Meer informatie

Meer informatie over de video vind je via deze link en meer informatie over het netwerkperspectief vind je via deze link.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Han Huizinga
Telefoonnummer
06-13197186
Han Huizinga

Deze pagina is een onderdeel van